Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Bioboer protesteert niet mee: "Agro-industrie spant de boeren voor hun kar"

wo 31 jan. - 11:00

Renaat Devreese runt al 25 jaar een biologische geitenboerderij in Klemskerke, een deelgemeente van De Haan. Hoewel hij de kwaadheid van de boeren begrijpt, doet hij niet mee aan het boerenprotest.
Renaat Devreese
© Foto: VRT - Pano

Ook vandaag voeren landbouwers in het hele land actie. Ze willen met een groot protest Brussel en omgeving lamleggen, omdat daar een Europese top gehouden worden. De hele dag worden grote verkeersproblemen verwacht. 

Bioboer Renaat Devreese protesteert niet mee. Maar hij begrijpt wel de boosheid.

"Te veel in gespreide slagorde"

"Boeren hebben groot gelijk dat ze kwaad zijn, ze worden langs alle kanten in de tang genomen. Administratie, het stikstofprobleem, grote bedrijven als Colruyt en dat van Fernand Huts die landbouwgronden opkopen… Het is een keer genoeg geweest", zegt Devreese. "Maar het probleem met het protest is dat het te veel in gespreide slagorde komt. Er zijn heel veel organisaties met elk hun eigen eisenpakket waar ik niet altijd kan achterstaan. Vanuit de agro-industrie wordt veel druk gezet om hun eisen te laten hertalen door de boeren."

Met "agro-industrie" bedoelt Devreese alle toeleverende, afnemende en verwerkende bedrijven rondom landbouwers. "Zij hebben er alle belang bij dat de boer massaal goedkope grondstoffen kan leveren die ze kunnen verwerken. Dat gaat in tegen de belangen van de boeren."

Volgens Devreese laten landbouwers zich in hun protest deels voor hun kar spannen door de agro-industrie. "De industrie heeft er bijvoorbeeld ook alle belang bij dat het stikstofdossier van de baan is. Dan kunnen ze volop investeren, niet in de boeren, maar in zichzelf. Het grootste deel van de pluimvee- en varkensbedrijven is niet in handen van de boeren, maar van de agro-industrie. En de boer mag het vuile werk doen."

Gedwongen in grootschaligheid

Devreese kaart ook aan dat landbouwers door het Vlaamse en het Europese beleid telkens in de grootschaligheid worden geduwd. "Dat zijn zo’n gigantische bedragen dat je moet investeren om gewoon 1 of 2 mensen een deftig inkomen te geven. Door het beleid maak je het bijna onmogelijk voor jonge mensen om nog voor de sector te kiezen." Ook banken dwingen landbouwers om grotere stallen te zetten om zo een lening te kunnen krijgen, zegt Devreese.

Het Boerenforum, een van de organisaties achter het protest, zegt dat het zich de komende dagen zal richten op de distributiecentra. "Daar zit inderdaad een probleem. We kijken te gemakkelijk in de richting van de consument. Het punt zit bij de afnemers, de agro-industrie, de supermarkten, die zo laag mogelijke prijzen willen. De landbouw is de enige sector die met verlies mag werken, dat ligt zelfs wettelijk vast. En dat brengt zoveel problemen met zich mee."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet