Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Biostatisticus: "Mentaal voorbereiden op terugschroeven van maatregelen, denk aan sluiting horeca en reisverbod"

vr 17 jul. - 6:34

Nu het aantal coronabesmettingen weer in stijgende lijn zit, waarschuwt biostatisticus Geert Molenberghs dat we geen tijd mogen verliezen en onmiddellijk tot de actie moeten overgaan. Dat betekent niet alleen een efficiënte contactopsporing op poten zetten en lokale clusters aanpakken, maar ook de laatste ingevoerde versoepelingen weer terugschroeven. Alleen als we dit ernstig nemen, kunnen we vermijden dat we door een zogenoemde tweede golf worden overspoeld, zegt hij.
Lege bar

Wat we deze week zien gebeuren, hebben we volgens Molenberghs ook meegemaakt in februari-maart. "In het begin heb je altijd het gevoel dat dit nog wel goed komt, maar plots schiet het dan als een muur omhoog." Een opflakkering of dan toch die beruchte tweede golf? Volgens Molenberghs zijn beide mogelijk. "Dat wil zeggen dat we nog veel in eigen handen hebben: de bevolking, maar ook de overheid."

"We zien bijvoorbeeld dat er de voorbije zeven dagen 30 procent meer gevallen bij zijn gekomen dan in de periode ervoor", verduidelijkt Geert Molenberghs. "We moeten zeer snel ingrijpen."

Het feit dat het aantal ziekenhuisopnames nog stabiel is en dat we ook meer testen dan enkele maanden geleden noemt hij "lichtpuntjes in een zorgelijke situatie". "Midden juni heeft men hetzelfde gezegd in de Verenigde Staten toen de epidemie daar weer aantrok, maar het heeft niet verhinderd dat de vlam daar in de pan is geslagen."

"We staan erbij en we kijken ernaar", zegt Molenberghs. "Als ik hoor zeggen dat het systeem tegen eind augustus op poten moet staan, dan is dat veel te laat. Dit moet hier en nu worden opgevolgd. De brandweer moet uitrukken en beginnen te blussen."

Wat moet er dan gebeuren? "Het hangt ervan af of de contactopsporing en de tweede lijn (lokaal opsporen van besmettingsclusters, red.) werken", aldus Molenberghs. "Maar we moeten ons mentaal voorbereiden op het terugschroeven van een aantal globale maatregelen. Sommige maatregelen die het laatst versoepeld zijn, zullen jammer genoeg het eerst weer moeten worden teruggeschroefd."

Geert Molenberghs denkt dan aan de horeca en andere plaatsen waarvan men weet dat het verspreidingshaarden kunnen zijn. "Buiten kunnen er ook besmettingen gebeuren, maar er is een heel groot verschil met broeihaarden die binnen ontstaan. Dat zijn superverspreidingsevents." Ook bij internationale reizen heeft hij bedenkingen. "We moeten nadenken of we daarmee niet te snel zijn begonnen. Misschien is het te vroeg voor massatoerisme."

Uitkijken naar wat de Nationale Veiligheidsraad volgende week zal beslissen. "We moeten nu dag voor dag de cijfers opvolgen, maar wat we dan moeten horen is dat de contactopsporing beter gaat werken en dat er goede protocols zijn om de zaak lokaal op te volgen op wijk- of straatniveau." Misschien moet die Veiligheidsraad wat worden vervroegd, als de cijfers de slechte kant blijven opgaan. "Maar we gaan eerlijk zijn: dat verwacht ik eigenlijk niet."

Luister naar biostatisticus Geert Molenberghs in De wereld vandaag:

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet