Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Biostatisticus Molenberghs: "Eén procent van Belgen besmet en werkelijk cijfer ligt nog hoger, snel kentering nodig"

vr 23 okt. - 5:55

Biostatisticus aan de UHasselt en KULeuven Geert Molenberghs vindt het goed dat er strengere maatregelen komen bij jeugdvereningen en in de sport en het culturele leven. "Er moet snel een kentering komen, want we zitten met dieprode cijfers", klinkt het.
Geert Molenberghs

"We gaan vandaag over de grens van 10.000. Dat betekent dat de laatste twee weken 1 procent van de Belgen besmet is. Het werkelijke cijfer zal nog hoger liggen, 3 tot 5 procent. Het gaat ontzettend hard", zegt biostatisticus Geert Molenberghs. "Ook de hospitalisaties nemen spectaculair toe. Voor de Vlaamse provincies gaan de opnames richting de piek van maart en april, voor de Waalse provincies en specifiek voor Luik gaan we daar 4, 5, 6 keer over. Het is alle hens aan dek."

En dus komen er opnieuw strengere maatregelen, in de sport-, cultuur- en jeugdsector. "Dat is urgent als de curve omhoog gaat. We moeten vermijden dat grote groepen samenkomen. Sportwedstrijden, culturele evenementen, ze zijn vaak wel goed georganiseerd. Maar Molenberghs heeft deze bedenking:  "Mensen moeten ernaar toe, ze blijven wat hangen, jeugdgroepen blijven overnachten. Het zijn plaatsen waar we samenkomen buiten onze thuis-of klasbubbel. Het zijn omstandigheden waar we wel wat overdracht hebben gezien." Daarom is de biostatisticus voorstander van de nieuwe maatregel om bijvoorbeeld geen publiek meer toe te laten bij sportwedstrijden.

Zijn de maatregelen voldoende?

Het is af te wachten of de maatregelen voldoende zijn. Er moet snel een kentering komen, zegt Molenberghs. "We gaan de komende dagen echt een knik in de curve moeten zien, als dat niet zo is, dan moeten er bijkomende maatregelen genomen worden." De biostatisticus benadrukt dat het belangrijkste is zoveel mogelijk contacten stil te leggen, ook in de privésfeer.

We zitten met dieprode cijfers, vooral in de Waalse provincies. We doen het het tweede slechtst in Europa. Als het nu niet lukt, is een nieuwe lockdown onvermijdelijk, maar die moet er niet hetzelfde uitzien als in maart en april

Winkels sluiten hoeft bijvoorbeeld niet voor de biostatisticus en ook scholen kunnen open blijven. "Maar het kan wel praktisch moeilijk worden om dat onderwijs te organiseren. Dat zien we nu in Wallonië, omdat daar veel leerkrachten uitvallen en veel leerlingen in quarantaine zitten. Er komt een punt dat zelfs dingen die we willen openhouden, gewoon praktisch niet meer werken en dan moeten we nog een stap verder gaan."

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet