Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Biostatisticus Niel Hens: "Als we nú niets ondernemen, start het onderwijs in september met code oranje of rood"

vr 24 jul. - 8:02

Als het aantal corona-besmettingen blijft stijgen, dan kunnen de scholen in september niet volledig opengaan. Dat zegt biostatisticus Niel Hens in "De ochtend" op Radio 1. Hij roept duidelijk op om alle coronamaatregelen nú nauwgezet op te volgen, om te voorkomen dat "de scholen in september gehypothekeerd worden".
Schoolbanken, leeg

Biostatisticus Hens windt er geen doekjes om: met de huidige stijgende coronacijfers in ons land ziet hij het onderwijs starten met code oranje of rood. Hij verwijst daarmee naar het plan dat eind juni werd uitgewerkt voor het nieuwe schooljaar 2020-2021. Daarbij zal er gewerkt worden met vier kleurencodes.

"Het gaat moeilijk worden voor ouders"

Hens pleit niet voor een lockdown als hij de cijfers bekijkt. "Een lockdown zoals we de eerste keer hebben meegemaakt (in maart), is in principe niet nodig. Maar als we het tij nu niet kunnen keren, starten we sowieso in september in code oranje of rood voor het onderwijs. We gaan het schooljaar hypothekeren van bij de start. Het gaat moeilijk worden voor telewerkende ouders. We moeten nú ingrijpen om dat te vermijden." Kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar geven evengoed het virus door.

"Moeite moeten doen om curve om te buigen"

Uit onderzoek dat Hens deed met de Universiteit van Antwerpen over ons gedrag in coronatijd blijkt dat vooral jongeren tussen 18 en 30 lakser omspringen met de maatregelen.

Zij hebben nu gemiddeld meer contact met oudere mensen en zullen dus het virus wellicht sneller doorgeven. "Daardoor vrezen we een stijging van het aantal ziekenhuisopnames op termijn", legt Hens uit.

Hens maakt zich zorgen als hij de studie analyseert. "Maar de studie geeft ook duidelijk aan dat we het tij kunnen doen keren door ons contactgedrag aan te passen", zegt hij. Dat kan door onze bubbel (van 15) te beperken en altijd dezelfde 15 contacten per week te onderhouden.

"We gaan op dit moment moeite moeten doen om de stijgende curve om te buigen. Ik had liever een signaal gekregen (van de Veiligheidsraad, red.) naar een bubbel van 10 toe."

Luister naar Niel Hens, biostatisticus van de Universiteit Hasselt:

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet