Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

"Birdnesting is vermoeiend, maar ik had het er voor over om kinderen verhuizen te besparen"

wo 14 feb. - 5:03

Tien tot twintig procent van de gescheiden koppels met kinderen doen aan 'birdnesting'. Het is een vorm van co-ouderschap, waar niet de kinderen, maar wel de gescheiden ouders om de week in het ouderlijke huis wonen.
Familie die kinderen in bescherming lijkt te nemen

Jan-Willem Smeyers deed het drie jaar met zijn ex. "Ik raad het niemand af, maar ook niet aan", zegt hij over birdnesting. "Ik raad geen enkel systeem aan als algemene standaard. Het is niet voor iedereen haalbaar. In dit systeem moet je nog overeen willen komen en kunnen samenwerken met je ex-partner." 

Voor zijn kinderen was het een goed systeem. Toen hij met zijn partner uiteen ging, waren ze twee en vijf jaar oud, nog jong dus. "Dan besef je vooral dat je nog zeker vijftien jaar een systeem moet vinden waarin je in samenwerking of om de beurt je kinderen grootbrengt. Wij kozen voor birdnesting om ervoor te zorgen dat het voor de kinderen zo aangenaam mogelijk was." 

Huishouden samen runnen

Maar het is wel een hele onderneming die je nog met je ex-partner moet runnen. "Wij moesten nog steeds een huishouden samen runnen, ondanks dat we niet meer bij elkaar waren. Aan die relatie heb je dan eigenlijk alleen de ergernissen nog die een gewoon koppel ook heeft. Daar moet je rekening mee houden als je aan birdnesting begint."

Als je niet meer bij elkaar bent en toch een huishouden samen runt, heb je eigenlijk alleen de ergernissen van een relatie

Smeyers haalde veel inspiratie en advies uit de blog Eksennest. Hij raadt het aan iedereen die birdnesting overweegt aan. "Er staan tips zoals: deel je koelkast in twee, neem een aparte huis-eetrekening zodat alles transparant is, zorg voor een opgeruimd huis bij de wissel, enzovoort. Het lijkt evident, maar denk ook aan een eigen bed voor iedere partner, zodat je niet om de beurt in het echtelijke bed slaapt, mogelijk met een nieuwe partner. Door die trucs goed toe te passen was het voor mij een werkbaar systeem."

Efficiënter?

Is het geen duurdere optie? "Hangt er vanaf. Je hebt alles samen drie verblijfplaatsen nodig, maar voor mezelf had ik een kleinere plek die de helft van de tijd leegstond. Een beperkte ruimte met beperkte kost. De plek waar ik met de kinderen woonde, was dus het grote huis dat altijd volledig in gebruik was. In die zin is het efficiënter."

Denk aan een eigen bed voor iedere partner, zodat je niet om de beurt in het echtelijke bed slaapt

Vandaag doen Smeyers en zijn ex niet meer aan birdnesting. "De kinderen geven aan dat het toen voor hen rustiger was en de wissel tussen mama en papa minder hard was. Maar voor ons was het elke week verhuizen van de ene plek naar de andere." Uiteindelijk stopten de twee ex-partners het systeem omdat het voor één van de twee te vermoeiend werd. 

Smeyers kijkt positief terug op die ervaring. "Soms was het vermoeiend, maar ik had het er voor over om de kinderen het verhuizen te besparen en in het huis te laten wonen."

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet