Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

#weetikveel

Bitcoin in mensentaal

wo 8 aug. - 10:00

Computerwetenschapper en ingenieur Jeroen Baert is de trotse bezitter van een bescheiden aantal bitcoins. Aan hem om ons uit te leggen hoe de digitale munt nu precies werkt. Een spoedcursus bitcoin, in mensentaal.
Bitcoin

Wat is bitcoin precies?

Bitcoin is een digitale munt. De munt wordt dus niet uitgegeven door één centrale bank, maar wordt online uitgegeven. Jeroen: “Een bitcoin is een unieke combinatie van letters en cijfers, een code. En die code zegt: 'dit kleine stukje geld is van mij'.

Het originele idee van bitcoin is: 'Wat als we allemaal een beetje bank zouden zijn?'. Dus, niet één bank die alles controleert, maar wel veel mensen die volgens een strikte afspraak (een protocol) beslissen over dat geld. Alle transacties met bitcoins worden aan duizenden computers doorgegeven.

Het is een heel openbaar systeem waarbij iedereen tegelijkertijd een beetje scheidsrechter is van elkaar.

Bitcoingebruikers controleren dus elkaar. En dat maakt  bitcoin een veilig systeem, want niemand kan valsspelen. "Er kijken teveel ogen naar".

Hoe weten we nu dat er een transactie heeft plaatsgevonden?

Elke transactie met bitcoins wordt bijgehouden in een 'groot digitaal logboek' en dat noemen we, de 'blockchain'.”

Hoe kom je aan bitcoins?

Bitcoins kan je kopen of je kan die zelf verdienen. Jeroen: “Je kan gewoon bitcoin kopen met euro’s. Daar bestaan allerlei online diensten voor. Maar je kan ze zelf ook verdienen, dat heet minen.

“Het grote bitcoinlogboek, de blockchain, moet gecontroleerd worden aan de hand van complexe wiskundige berekeningen. Enkel de eerste personen die die berekeningen tot een goed einde brengen, krijgen bitcoin, als een soort beloning. Het is dus een race geworden, waarbij de persoon met de meeste rekenkracht wint."

"Met een simpel laptopje doe je dat niet. Je hebt er grote serverparken voor nodig, die veel elektriciteit verbruiken. In IJsland, een populaire plek om bitcoin te minen, overtreft het energieverbruik voor bitcoinmining inmiddels zelfs dat van de huishoudens. De bitcoin krijgt dan ook kritiek voor zijn zware tol op het milieu.”

Bitcoins kan je kopen of je kan die zelf verdienen, dat heet 'minen'

Is bitcoin gevaarlijk?

“Bitcoin heeft een slechte naam. Omdat er een centrale, controlerende instantie ontbreekt, is het inderdaad populair bij mensen met slechtere bedoelingen. Maar dat is onvermijdelijk. Technologie is inherent neutraal. De wegen in ons land worden door bakkers gebruikt, maar ook door overvallers.”

Is het een goed idee om in bitcoins te investeren?  

“Bitcoin is een hype. Sommige mensen hebben er belang bij dat de bitcoin meer waard wordt, zodat ze die voor meer geld kunnen verkopen. Daarom gaan de koersen enorm op en neer. Die speculatie lijkt wel nog even aan te houden, maar ik geloof wel dat cryptomunten zullen blijven bestaan.”

“Als je erin investeert, doe dat dan met geld dat je sowieso kan missen. Er zijn nog duizenden andere digitale munten als bitcoin, informeer je en zet je geld wat verspreid in. Zet een paar digitale munten om in euro als de koersen hoog staan, en ga er dan bijvoorbeeld eens lekker mee eten.”

Investeren in bitcoin is een goed idee, maar doe het met geld dat je kan missen

Kan je je bitcoins verliezen?

“Als je investeert in bitcoins, krijg je een digitale portefeuille. Die kan je openen met een sleutel, opnieuw een combo van cijfers en letters waarmee je bewijst dat die portefeuille van jou is. Als je die sleutel enkel in de cloud bewaart, en dus nergens anders, kan dat gevaarlijk zijn. Hackers kunnen ermee gaan lopen. Je bewaart de sleutel best ook nog op andere plekken.”

Beluister het volledige interview met Jeroen Baert over bitcoins:

Volgens John McAfee wacht de bitcoin nog een mooie toekomst

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet