Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Blijf genoeg zout eten

vr 28 apr. - 2:26

Zout is niet goed voor je bloeddruk. Althans dat wordt ons aangepraat, zegt KULeuven-professor Jan Stassen. "Want nieuw onderzoek van de Universiteit van Boston toont nu aan dat mensen die meer zout eten net een lagere bloeddruk hebben. We moeten misschien niet meer, maar zeker ook niet minder zout gaan eten”.
"Niet meer maar zeker ook niet minder zout eten"

Twee à drie gram zout per dag is ruimschoots voldoende. Risicopatiënten moeten zich zelfs beperken tot 1,5 gram. Dat advies hoor je wereldwijd bij voedingsinstanties. Ook onze eigen Hoge Gezondheidsraad hanteert die aanbeveling. Jan Stassen, specialist Hypertensie en Cardiovasculaire epidemiologie aan de KULeuven heeft het moeilijk met die ‘hardnekkige antizout-obsessie’.

De professor heeft naar eigen zeggen in meer dan 35 jaar onderzoek nooit een verband gevonden tussen zoutopslag in het lichaam en hoge bloeddruk. Hij is dan ook bijzonder tevreden dat nieuw lange termijnonderzoek uit Boston dat bevestigt. Bij de onderzoeksgroep van 2600 mannen en vrouwen werd na 16 jaar zelfs vastgesteld dat diegenen die meer zout gebruikt net minder last hadden van hoge bloeddruk.

Of iedereen daarom meer zout moeten eten, wil Stassen zeker niet gezegd hebben. ‘Laten we ons houden aan het huidige gemiddelde gebruik van 5 gram per dag’. Bij een veel hogere consumptie zouden wel degelijk cardiovasculaire aandoeningen kunnen optreden.

Stassen wordt naar eigen zeggen nooit geconsulteerd door onze Hoge Gezondheidsraad. En dat vindt hij typisch voor de wereldwijde 'antizout-lobby' die liever hun grote gelijk blijven verkondigen dat ook eens te luisteren naar andere inzichten. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet