Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Bokser Ismaïl Abdoul: "Ik heb zelf 5, 6, 7 kansen gekregen, tot ik snapte dat ik m'n vrouw dit niet kon blijven aandoen"

ma 28 mrt. - 10:12

De Gentse bokser Ismaïl Abdoul was Belgisch kampioen boksen maar belandde ook tot 5 keer toe in de gevangenis - voor bendevorming, slagen en verwondingen, oplichting enzovoort. Ondertussen heeft hij zijn leven helemaal omgegooid: hij is trotse papa van twee zonen, werkt met hart en ziel in de bouw én helpt ook jongeren om via boksen hun agressie te leren beheersen. Ismaïls verhaal werd vorig jaar verfilmd door Jonas Baeckeland onder de titel ‘Cool Abdoul’. Lotte De Caluwe zocht hem op.
Ismaïl Abdoul

Beluister de getuigenis van Ismaïl Abdoul in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

"Al mijn collega’s en bazen weten wat ik gedaan heb en dat ik in de gevangenis heb gezeten, maar ze zijn ook fier, want ze zien wat ik hier doe. Maar veel praat ik niet over mijn verleden", zegt Ismaïl Abdoul. Hij weet dat hij meer dan één nieuwe kans heeft gekregen in zijn leven: “Ik heb 5, 6, 7 kansen gekregen. Mijn vrouw is altijd achter mij blijven staan, elke keer ik moest voorkomen en elke keer ik in voorarrest zat. Ze geloofde in mijn goedheid en wist dat ik geen slechte gast was, maar wel dat ik wat 'dom' was."

Naïef

Dat Ismaïl meer dan één nieuwe kans heeft gekregen komt naar eigen zegen voort uit 'dommigheid', zeg maar naïviteit. "Ik werd verblind door geld, leerde mijn les niet snel. Voor mijn ouders en mijn vrouw... Mijn vrouw was het grootste slachtoffer. Ik bleef trainen in de gevangenis, ging lopen en keek er tv. Maar het was mijn vrouw die alles alleen moest dragen thuis en alleen naar familiefeesten moest gaan terwijl haar man in de gevangenis zat. Op een bepaald moment heb ik ingezien dat ik haar dat niet kon blijven aandoen."

"Het ironische is dat zij katholiek is en ik moslim, maar ik dankzij haar wel nog dichter bij mijn geloof ben gekomen. Drie jaar geleden ben ik beginnen bidden en heb ik geen enkel gebed meer overgeslagen en ben ik ook een beter mens geworden. Ik maak nu betere keuzes en neem mijn verantwoordelijkheid op."

Ismaïl is trots op wie hij vandaag is: een fiere papa en trotse echtgenoot met een verantwoordelijke, goeie job. Hij is enorm blij met wat hij allemaal bereikt heeft en toont zijn dankbaarheid ook, aan zijn baas bijvoorbeeld: "Ik heb al 12 jaar dezelfde job en al die tijd ben ik altijd aanwezig geweest, zonder ook maar één dag ziekteverlof. Ik heb van mijn baas vertrouwen en een kans gekregen en zie waar ik nu sta. Ik ben daar ongelofelijk dankbaar voor."

vzw Touché

Ismaïl probeert niet alleen zijn eigen leven goed te leiden, maar wil ook anderen helpen die het spoor wat bijster zijn. Bij vzw Touché  worden verschillende vakken gegeven die mensen een boost geven en een hand reiken om te werken aan hun problemen. Zelf geeft Abdoul boksen, omdat dat altijd iets positiefs was in zijn leven: "Zonder boksen ging mijn leven tien keer erger geweest zijn. Er is therapie, yoga, dansen, … bij vzw Touché en het is fijn dat we daar iets positiefs kunnen geven aan mensen. En het is tof dat ik dat kan doen met mijn ervaringen. Ze zien welk pad ik heb bewandeld en dat het ook goed is gekomen".

Ismaïl Abdoul wil zich blijven inzetten om mensen te helpen, al is hij wel in een ding duidelijk: "Ik ga mensen als eerste aanmoedigen om hen te herpakken, maar het moet wel vanuit jezelf komen. Iedereen verdient dan ook een tweede kans, als je het oprecht meent".

Beluister de getuigenis van Ismaïl Abdoul in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Ontdek ook andere onderwerpen uit 'De Wereld van Sofie':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet