Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Bos en Natuur heeft succesvolle karaktermoord georganiseerd"

di 14 nov. - 8:25

Straks velt de correctionele rechtbank van Gent een vonnis in het proces tussen het Agentschap Bos en Natuur versus kunstenaar Wim Delvoye. Er hangt Delvoye een boete van 10.500 euro boven het hoofd voor mogelijk verschillende bouw- en mileuovertredingen. Delvoye spreekt van een "karaktermoord" en hekelt een "jacht op het eigendomsrecht".

De zaak tegen Wim Delvoye sleept intussen al 9 jaar aan. Bij de restauratie van zijn kasteel in Melle heeft de kunstenaar volgens het parket en Bos en Natuur verschillende overtredingen gepleegd, onder meer bij het onderhouden van de grachten.

Hijzelf ontkent. "Maar of ze nu winnen of niet. Dat is het signaal dat ze geven aan mensen die iets willen restaureren of iets zelf willen doen: daar wordt jacht op gemaakt", reageert Delvoye in "De ochtend" op Radio 1. "Ik heb nu al 9 jaar ondervonden dat het Agentschap Bos en Natuur een houding heeft van confrontatie en onmiddellijk jacht maakt op mensen die eigendom hebben."

"Dat is een heel gevoelig onderwerp hier in Gent", verwijst Delvoye naar de recente discussie over het kraken van panden. "Eigendom en onderhoud daarvan, dat is iets dat totaal uitgehold wordt."

Wim Delvoye kwam met de zaak eerder al in opspraak wegens bedreigingen tegenover politieagenten. "Dat heeft een enorme smet op mijn reputatie gegooid", aldus de kunstenaar. "Maar dat was ook een leugen. Dat is een succesvolle karaktermoord die georganiseerd is door Bos en Natuur."

Mocht hij straks veroordeeld worden, gaat Delvoye naar eigen zeggen zeker in beroep. "Want uiteraard heb ik niets misdaan. Ik heb gewoon eigendom verworven en onderhouden. En ik heb dat goed en zeer professioneel gedaan."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet