Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Bourgeois: "Schauvliege heeft debat statiegeld bemoeilijkt, er is nog geen akkoord"

vr 18 mei - 7:10

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) noemt het "ongelukkig" dat minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) in de media gecommuniceerd heeft over het plan om statiegeld in te voeren op blikjes en petflessen. "Dit dossier is nog niet besproken binnen de regering. De regering heeft hierover nog geen standpunt ingenomen", aldus Bourgeois. Bourgeois ziet allerlei problemen in het huidige voorstel. "Er zijn nog veel vragen waar we een antwoord op moeten vinden."
Geert Bourgeois

Vorige week communiceerde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege dat ze 25 eurocent statiegeld wil invoeren op blikjes en petflessen. "We moeten ervoor zorgen dat er minder verpakkingen in omloop zijn", aldus Schauvliege.

In het Vlaams Parlement leidde dit tot een stevig debat met haar coalitiepartners Open VLD en N-VA. Die zien het statiegeld niet zitten.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois benadrukt dat over het statiegeld nog geen akkoord is binnen de Vlaamse regering. "We hebben dit plan nog niet besproken, de regering heeft hier nog geen standpunt over ingenomen."

Parlementsleden hebben de teksten nog niet gekregen, waardoor het debat gevoerd moest worden op basis van een krantenartikel. Bourgeois vindt het bijzonder "ongelukkig" dat Schauvliege het plan in de media heeft voorgesteld, zonder dit eerst met haar collega's binnen de regering heeft besproken.

"Het feit dat haar plan al in de krant stond zal de discussies niet vergemakkelijken", aldus Bourgeois.

"Nog veel vragen over het statiegeld"

Net zoals de N-VA-parlementsleden is Geert Bourgeois niet onmiddellijk gewonnen voor het plan om statiegeld te heffen op blikjes en petflessen. "We willen zwerfvuil aanpakken, maar blikjes en flessen zijn maar een onderdeel van al het zwerfvuil. Wij willen een totaalplan", aldus Bourgeois.

"We hebben in het regeerakkoord afgesproken dat we maatregelen nemen in overleg met de betrokken sectoren, ik krijg hier mails van de verpakkingssector dat ze willen overleggen. Dat moet dus blijkbaar nog gebeuren."

"Ik zie ook problemen voor kleine winkels en gemeenten. Mogelijk gaan mensen ook meer in het buitenland winkelen"

Bourgeois ziet dus nog verschillende problemen en "de discussie is er niet makkelijker op geworden nu alles al in de media is gekomen", klinkt het.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet