Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Bourgeois tevreden over buitenlandse investeringen: "Zien nog geen effect van Trump of brexit"

di 23 jan. - 8:04

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vertrekt met een "zeer goed gevoel" naar het Wereld Economisch Forum in Davos. Hij kan er uitpakken met uitstekende cijfers over buitenlandse investeringen in Vlaanderen. Bourgeois blijft wel attentief voor de gevolgen van de brexit en protectionistische maatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump.
Geert Bourgeois (foto © Radio 1)

Vorig jaar hebben buitenlandse bedrijven bij ons voor ruim 2 miljard euro geïnvesteerd in 215 projecten. "Recordcijfers", zegt een trotse minister-president. "En vooral: voor het eerst zien we een enorme stijging inzake tewerkstelling. Met die buitenlandse investeringen zijn er 5.377 jobs gecreëerd. Dat is meer dan er verloren zijn gegaan bij Ford Genk."

De nieuwe jobs zijn in allerhande sectoren terug te vinden, maar ook en vooral in Onderzoek & Ontwikkeling. "Dat verheugt me bijzonder", aldus Bourgeois. "Ik maak hard werk van die kenniseconomie.We zien dat we aantrekkelijk zijn als investeringsland dankzij onze gerenommeerde onderzoeksinstellingen en de zeer goede samenwerking tussen de overheid en bedrijven."

De Vlaamse minister-president merkt naar eigen zeggen ook meer en meer een verankering in die sector. "Ik zie grote bedrijven die hier in Vlaanderen blijven of Vlaamse bedrijven die activiteiten terugbrengen uit Azië naar hier omdat er zulke fantastische opportuniteiten zijn qua onderzoek en ontwikkeling."

Trump en brexit

Het grootste deel van de buitenlandse investeringen (zo'n 20 procent) komt uit de Verenigde Staten. Dat is een aandachtspunt. Want terwijl de Chinese president vorig jaar in Davos pleitte voor vrije handel, dreigde zijn Amerikaanse evenknie Donald Trump met protectionistische maatregelen. "Ik ben heel benieuwd welke gevolgen zijn politiek zal hebben", zegt Geert Bourgeois. "Hij trekt een aantal grote multinationals terug met belastingvoordelen. Maar we zien daar op dit moment nog geen effecten van."

Ook qua brexit en Britse investeringen is er volgens Bourgeois nog geen effect te zien. "Maar dat belet niet dat we met de brexit enorm intens bezig zijn. Op dit moment is Flanders Investment & Trade (het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen, nvdr.) bezig met enkele tientallen bedrijven die overwegen om naar hier te komen." Dat wordt dan ook de focus van minister-president Bourgeois in Davos straks.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet