Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Bouwfederatie Embuild pleit voor tijdelijke werkloosheid per halve dag: "Enkel werken op minst koude moment"

zo 7 jan. - 11:00

Sectorfederatie Embuild pleit voor de invoering van tijdelijke werkloosheid per halve dag in de bouwsector. Nu kan dat enkel voor een volledige werkdag, maar volgens de federatie gaat daarmee soms kostbare tijd verloren. Op heel koude dagen worden werven nu soms volledig stilgelegd, maar volgens de federatie zou het mogelijk moeten zijn om op het minst koude moment van de dag toch enkele uren te werken.
Werkman

Veiligheid boven uiteraard, benadrukt Niko Demeester, CEO van bouwfederatie Embuild, in 'De Ochtend'. "We moeten onze mensen beschermen, want wie in de vrieskou moet werken, riskeert soms bijna letterlijk te bevriezen. Het is niet alleen onaangenaam, maar ook gevaarlijk. Je vingertop verkleumen, je kan materiaal laten vallen."

Daarom nemen heel wat bouwaannemers op koude dagen zoals vandaag al maatregelen om hun werknemers te beschermen. Ze voorzien verwarming, beschermende kledij en warme dranken en proberen buitenwerk af te wisselen met taken binnen. 

Maar dat kan natuurlijk niet altijd en overal. "Verwarming voorzien is technisch niet overal mogelijk en ook taken afwisselen is niet altijd evident", aldus Demeester. Gevolg: op hele koude dagen vallen de werven soms volledig stil en zijn de werknemers tijdelijk werkloos. 

Halve dag werkloos

Werknemers die tijdelijk werkloos zijn, vallen terug op 60 procent van hun loon. "Dat vinden ze zelf niet aangenaam en de bouwaannemers natuurlijk ook niet, want hun werven lopen vertraging op.”  

Daarom pleit de bouwfederatie voor de invoering van tijdelijke werkloosheid per halve dag. Iets wat op dit moment enkel kan voor volledige dagen. "‘s Morgens vroeg is het lang donker en heel koud, maar daarna komt de zon er vaak door. Je zou er dan voor kunnen kiezen om tussen 10 uur en 14 uur – het minst koude moment van de dag – toch te werken. Daardoor zouden de werven niet helemaal stilvallen."

"In andere sectoren – bijvoorbeeld in het leerlingenvervoer of in de dienstenchequesector - bestaat het systeem al", zegt Demeester. Hij beseft dat er bij de werknemers in de bouwsector voor- en tegenstanders zullen zijn en daarom is de federatie in nauw overleg met de vakbonden over het voorstel. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet