Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Bpost verkoopt Press Shops en Relay-winkels aan gokbedrijf Golden Palace

wo 26 jan. - 17:05

Bpost verkoopt winkelnetwerk Ubiway Retail aan het gokbedrijf Golden Palace. Dat heeft het overheidsbedrijf bevestigd in een persbedrijf. Ubiway Retail heeft in totaal 170 krantenwinkels van Press Shop, Hubiz, Uni en Relay. De transactie zal volgende maand worden afgerond, maar krijgt kritiek.
Bpost verkoopt Press Shops en Relay-winkels aan gokbedrijf Golden Palace

Beluister het gesprek met Geert Noels in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select 

"De activiteiten van Ubiway Retail waren niet langer kernactiviteiten in de strategie van bpost", klinkt het in een persbericht. "Bpost Group concentreert zich op de versnelling van zijn transformatie tot een internationale speler op het gebied van e-commerce logistiek."

Reglementering omzeilen

"Ik had nooit gedacht dat men dit zo snel zou beslissen zonder dat de overheid, de politiek en de raad van bestuur daar ernstige vragen bij zouden hebben", reageert econoom Geert Noels in 'De wereld Vandaag'. Volgens hem krijgt gokbedrijf Golden Palace er nu 170 verkooppunten bij waar de reglementering minder streng is. "Men wil de reglementering van de overheid omzeilen via een aankoop van een actief van diezelfde overheid."

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) laat weten dat de verkoop de onafhankelijke bevoegdheid van bpost zelf is. Noels wijst erop dat er in de raad van bestuur van bpost vertegenwoordigers van de overheid zitten, en die zijn wel bevoegd.

Dit is een probleem dat je op maatschappelijk vlak veroorzaakt voor binnen vijf jaar

Achterpoortje wordt voordeur

Nochtans worden er in de krantenwinkels van Press Shop en Relay nu al krasloten en producten van Lotto verkocht. "Als je een achterpoortje toelaat, wordt dat op een zeker moment zo interessant dat dit op een bepaald moment een voordeur wordt", zegt Noels. Hij wijst erop dat private gokbedrijven veel meer inspelen op heel intensief gokken, met alle verslavingsrisico's vandien. "Dit is een probleem dat je op maatschappelijk vlak veroorzaakt voor binnen vijf jaar."

Beluister het gesprek met Geert Noels in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrt.nws en 'De Wereld Vandaag' 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet