Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Brandstofprijzen bereiken recordniveaus morgen: tot 1,9 euro voor benzine of diesel, lange rijen aan tankstations

vr 25 feb. - 17:48

Vanaf morgen mag een liter diesel maximum 1,927 euro kosten. Dat is de het hoogste bedrag ooit. Ook de benzineprijzen stijgen opnieuw. Voor benzine 95 betaal je vanaf morgen maximum 1, 869 euro per liter, voor benzine 98 wordt dat maximum 1,977 euro per liter. De stijgingen zijn een gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Aan heel wat tankstations staan vandaag lange rijen. Johan Mattart, directeur van de Belgische petroleumfederatie BRAFCO., hekelt de onvoorspelbare prijzen.
Brandstofprijzen bereiken recordniveaus morgen: tot 1,9 euro voor benzine of diesel, lange rijen aan tankstations

Beluister het gesprek met Johan Mattart in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de stijgende marktprijzen van gas en olie gaan ook de brandstofprijzen aan de pomp in België morgen opnieuw omhoog. Ze bereiken recordhoogtes, dat blijkt uit de nieuwe maximumprijzen die de federale overheidsdienst Economie heeft bekendgemaakt.

Diesel 

Voor een liter diesel (B7) stijgt de maximumprijs morgen met 8,1 cent tot 1,927 euro. Het gaat om het hoogste bedrag ooit: het record van 1,85 euro per liter van begin februari wordt verpulverd.

Benzine

De prijs van benzine 95 (E10) was de voorbije weken al aan een recordmars bezig en daar komt nu nog een schepje bovenop. Een liter mag vanaf zaterdag maximaal 1,869 euro kosten, een toename met 7 cent. Ook de maximumprijs van benzine 98 (E5) blijft stijgen tot een ongeziene hoogte: 1,977 euro per liter (+6,9 cent).

Mazout

De woning verwarmen met mazout (50S) was ook nooit zo duur. De maximumprijs bij bestellingen van meer dan 2.000 liter stijgt morgen met 6,77 cent tot 0,9552 euro per liter.

CNG

Ook de prijzen voor CNG blijven de hoogte ingaan. Vandaag betaal je aan de pomp al meer dan 3 euro per kilo. Ter vergelijking: de afgelopen jaren schommelden de gemiddelde jaarprijzen voor CNG tussen de 0,80 en 1 euro (per kilogram), in 2021  ging de gemiddelde jaarprijs van CNG flink omhoog, naar ruim 1,20 euro. Eind december 2021 steeg de prijs naar 1,99 euro.

Oorlog Rusland-Oekraïne 

De recordprijzen zijn een gevolg van de de inval van Rusland in Oekraïne. Rusland is een grote leverancier van gas en olie is, en daardoor schoten de marktprijzen voor deze producten gisteren al de hoogte in. Morgen volgen de brandstofprijzen aan de pomp die evolutie.

Onvoorspelbare prijzen

"Of de prijzen de komende dagen of weken nog zullen stijgen is moeilijk te voorspellen", zegt Johan Mattart, directeur van de Belgische petroleumfederatie BRAFCO. Maar een nieuwe prijsstijging op korte termijn is volgens Mattart niet uitgesloten en zou al voor eind volgende week kunnen zijn.

Het ziet er dus niet naar uit dat de prijzen snel opnieuw zullen dalen. Integendeel, heel wat factoren zouden de prijzen nog verder de hoogte kunnen induwen. "Indien Rusland de gaskraan zou toedraaien, of wanneer de euromunt onder druk zou komen te staan, zou dat ook tot verdere prijsstijgingen kunnen leiden. Maximumgrenzen voor brandstofprijzen zijn er niet en dus weet niemand waar dit zou kunnen eindigen", besluit Mattart.

Maximumgrenzen voor brandstofprijzen zijn er niet en dus weet niemand waar dit zou kunnen eindigen

Aan heel wat tankstations staan vandaag lange files. Mensen willen duidelijk nog snel even de wagen volgooien.

Beluister het gesprek met Johan Mattart in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag' 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet