Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Sporza Tour

Sporza Tour

Brel had niets met Vesoul. Waarom schreef hij er dan een fantastisch nummer over?

do 6 jul. - 2:34

Wat had Jacques Brel met Vesoul? Niets. Maar hij bracht er wel twee keer de nacht door -naar verluidt in goed gezelschap- en dat was voldoende om inspiratie te vinden voor een fantastisch nummer. Ward Bogaert reconstrueert het verhaal. Chauffe!
Het hotel waar Jacques Brel in 1961 verbleef: toen gezelliger dan nu.

Eerlijk is eerlijk: Vesoul gaat niet over Vesoul, maar over een wispelturige vrouw die Brel meer dan gek maakte.

T'as voulu voir Vesoul
Et on a vu Vesoul
T'as voulu voir Honfleur
Et on a vu Honfleur
T'as voulu voir Hambourg
Et on a vu Hambourg

“Dat Vesoul niet over Vesoul gaat vinden de Vésuliens niet erg”, zegt burgemeester Alain Chrétien. “Ook al is het nummer niet erg positief over Vesoul, we zijn toch heel blij met de verwijzing. Er wordt over ons gesproken en alle reclame is goede reclame.”

(Lees verder onder de foto.)

Alain Chrétien, de burgemeester van Vesoul, bij Ward Bogaert

Alain Chrétien, de burgemeester van Vesoul, bij Ward Bogaert

Hoe goed kent de burgemeester het verhaal van Brel in Vesoul? “Brel kwam in 1961 naar Vesoul om er op te treden. Hij vond de stad zo grijs en saai, dat hij aan Réne en Jacqueline Kielwasser, de eigenaars van het hotel waar hij verbleef beloofde om er op een dag een grijs en saai nummer over te maken. In 1968 verscheen het nummer.”

La Bonne Auberge

Het hotel waar Jacques Brel in 1961 verbleef bestaat nog altijd: toen heette het La Bonne Auberge en het was er Frans-gezellig. Het huidige Eurotel is écht grijs en saai. De drukke steenweg net naast het hotel maakt de plek er niet idyllischer op.

De huidige patron van het hotel kent het verhaal van Jacques Brel van de vele overleveringen: “In die tijd waren er maar twee hotels in Vesoul. Alle sterren kwamen dus naar het Hotel du Nord of naar La Bonne Auberge.”

“Het waren trouwens twee broers die elk een van de hotels uitbaatten, en allebei beweerden ze dat Brel bij hen had gelogeerd.”

(Lees verder onder de foto.)
 

De huidige uitbater van Eurotel, wat vroeger La Bonne Auberge was.

De huidige uitbater van Eurotel, wat vroeger La Bonne Auberge was.

Maar het was dus in La Bonne Auberge dat Brel ’s avonds laat, na het concert, aankwam om nog iets te eten en te blijven slapen. “Ik heb me laten vertellen dat het een heel fijne avond was voor Brel, en dat hij daarom beloofde om een nummer over de stad te maken”, zegt de huidige uitbater nog.

Over die fijne avond doen in Vesoul hardnekkige geruchten de ronde. “Jacques Brel kon het wel erg goed vinden met een van de serveuses van het hotel, als je begrijpt wat ik bedoel”, vertelt een familielid van Réné Kielwasser. De serveuse was, in tegenstelling tot de stad waar ze vandaan kwam, niet saai en grijs.”
 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet