Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Britse zanger Ed Sheeran wint plagiaatzaak rond "Shape of you"

wo 6 apr. - 14:48

De wereldhit "Shape of you" van de Britse zanger Ed Sheeran is geen plagiaat. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof geoordeeld. Sheeran was aangeklaagd door de Britse hiphopartiest Sami Switch. Volgens hem haalde Sheeran de mosterd voor "Shape of you" bij zijn twee jaar oudere nummer "Oh why".
Sheeran

Volgens de advocaat van Sami Switch (echte naam: Sami Chokri) was "de gelijkenis tussen de hook van beide nummers opvallend". Samen met een tweede songwriter, Ross O’Donoghue, had Switch Ed Sheeran voor de rechter gedaagd. "Ze zijn bijna identiek, zodat een gewone, ervaren luisteraar kan denken dat het ene uit het andere voortkomt", zei de advocaat van Switch. "Dit bewijst nog niet dat er sprake is van een kopie, maar het is een belangrijk startpunt.”

Een muzikale hook is een kort stukje zang of melodie dat herhaald wordt en zich als een oorwurm vasthaakt. Bijvoorbeeld de oewa-oewa in het refrein van beide nummers. Luister en vergelijk:

Tijdens het proces werden door beide partijen musicologen opgeroepen. Eén van hen zei dat de songs "merkelijk van elkaar verschillen", een andere hoorde "opvallende gelijkenissen". Ed Sheeran heeft de zaak uiteindelijk gewonnen.

De plagiaatkwestie sleepte al jaren aan. “Shape of you” van Ed Sheeran is het meest gestreamde nummer op Spotify: meer dan 3 miljard keer sinds het uitkwam in januari 2017.

"Traumatiserend"

Volgens de advocaat van Ed Sheeran is deze zaak "traumatiserend geweest voor Sheeran en zijn medewerkers". Sheeran ontkende tijdens de rechtszaak dat hij "ideeën zou lenen van onbekende songschrijvers" en dat hij altijd volledig eerlijk is in het toekennen van credits aan de mensen die met hem samenwerken. Hij zei ook dat hij voor de rechtszaak het nummer "Oh why" nog nooit gehoord had.

Volgens de advocaat van Chokri is Ed Sheeran iemand die wel geregeld het werk van andere artiesten kopieert en was het hoogst waarschijnlijk dat hij de song "O why" voor het componeren van "Shape of you" wel al gehoord had.

Ed Sheeran heeft intussen op Instagram ook al gereageerd op de uitspraak. Hij hoopt dat dit soort zaken in de toekomst vermeden kunnen worden. "Er zijn maar een beperkt aantal noten en akkoorden die je kan gebruiken, toeval zal er altijd zijn. (...) Hopelijk kunnen we snel weer songs schrijven in plaats van te moeten bewijzen dat we ze kunnen schrijven", besluit hij.

Niet eerste rechtszaak

Het is niet voor het eerst dat Ed Sheeran verwikkeld is rechtszaken over auteursrechten. "Photograph" uit 2015 zou te veel lijken op "Amazing" uit 2009 van Matt Cardle (geschreven door het duo Martin Harrington en Thomas Leonard). Daarover is intussen een deal gesloten.

"Thinking out loud" uit 2014 zou dan weer geput hebben uit "Let's get it on", een nummer van Marvin Gaye uit 1973.

Een muzikale vergelijking kan je hier bekijken:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet