Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Brood

za 16 jan. - 3:46

Meng bloem, water, zout en gist. Kneed, laat het rusten en rijzen. Kneed het nog eens, maak er een bolletje van en zet het in een hete oven. En zie: een mirakel. De dikke brij verandert in een verrukkelijk ruikend broodje, luchtig kruim onder een heerlijke korst.
Brood, Peter Scholliers

Samen met de aardappel vormt brood de basis van de Europese maaltijd. Alledaags, bijna banaal. Van dat alledaagse voedingsproduct heeft Peter Scholliers de geschiedenis geschreven. 

Is over zo een simpel product veel te vertellen? En of. De prijs van het brood - ooit een derde van het gezinsbudget, de veranderende voorkeuren van arme en rijke Belgen voor bepaalde soorten brood, de tekorten aan graan, de tussenkomsten van de overheid, de zware nachtarbeid in de bakkerij, het gesjoemel met plaaster en chemische stoffen door bakkers en molenaars, de slechte naam die bakkers daardoor hadden, de nieuwerwetse trend naar biobrood en desem ten koste van het witbrood, professor Scholliers heeft met zijn broodboek een sociale, economische en culturele geschiedenis van België geschreven.

Zaterdag is Interne Keuken een bakkerij.

Beluister het volledige gesprek :

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet