Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Bruggeling bewijst in rechtbank dat hij positief blaast zonder alcohol te drinken door zeldzaam syndroom

ma 25 mrt. - 11:00

Een Bruggeling van 40 heeft maandagochtend op de rechtbank in Brugge kunnen aantonen dat hij wel degelijk positief blaast zonder alcohol te hebben gedronken. De man lijdt aan het zogenoemde auto-brouwerij-syndroom. Daardoor zet zijn lichaam koolhydraten zoals brood en pasta om in alcohol.
Alcoholcontrole
© Nicolas Maeterlinck (Belga)

De man moest voor de rechter komen nadat hij 2 keer zogezegd dronken betrapt was in het verkeer. Maar dat was dus niet het geval. Anse Ghesquière, de advocate van de man, legt uit: "Het auto-brouwerij-syndroom is een medische aandoening waarbij het lichaam zelf grote hoeveelheden alcohol produceert. Bepaalde gisten in de darmen zetten koolhydraten massaal om in alcohol. Bij een normaal persoon gebeurt dit enkel op kleine schaal." 

Dat de man aan de aandoening lijdt, bleek uit testen van 2 onafhankelijke artsen. Een mogelijke oplossing voor het probleem is een koolhydraatarm dieet.

Mogelijk rijverbod

Al blijft de vraag of iemand met zo'n aandoening mag blijven rijden. Zijn advocaat ziet alvast geen probleem: "Ondanks de alcohol in zijn bloed, zien wij een persoon die perfect functioneert. Zijn reactiesnelheid is niet verminderd, iets wat we wel zien bij mensen die alcohol consumeren. We weten weinig over het syndroom, maar het lijkt ons dat hij perfect in staat is om een voertuig te besturen", zegt Ghesquière.

Eind volgende maand beslist de rechter of de man mag blijven rijden. 

Toxicoloog is kritisch

Toxicoloog Jan Tygat reageerde ondertussen ook op de kwestie in De Wereld Vandaag. Hij is kritisch: "Als ik het goed voorheb, zou deze man 2 promille in zijn uitademingslucht gehad hebben. Het lijkt me een enorme hoeveelheid, die in de literatuur niet kan verklaard worden."

"Ik hoop dat de analyses die door de wetsarts gebeurd zijn wetenschappelijk gefundeerd zijn."

Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet