Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

Bruno Beeckman: “Ik ben een wanhopig optimist, zelfs in gruwelijke omstandigheden”

zo 3 apr. - 17:30

Bruno Beeckman omschrijft zichzelf als een ‘wanhopige optimist’. Een term die ook goed bij de Oekraïners past. Het volk dat hij net na de Russische invasie ter plekke ging opzoeken. Zelf woonde hij twaalf jaar lang tussen de Russen. Dat twee landen nu zo tegen elkaar worden opgezet, kan hij alleen maar verwerken met muziek, de Rubiks Kubus en zijn longboard.
Bruno beeckman

Journalist Bruno Beeckman werkt al 30 jaar voor The European Broadcasting Union (EBU), een samenwerkingsverband van voornamelijk publieke omroepen uit de meeste Europese landen en enkele landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “Wij verzamelen beelden en verhalen en sturen die vervolgens uit naar de verschillende publieke omroepen. Het interessantste hieraan is dat wij vaak één verhaal op verschillende manieren vertaald zien worden, telkens vanuit een andere cultuur en standpunt. Zo kom je altijd in contact met verschillende meningen en benaderingen. Dat heeft me enorm gevormd”, aldus Beeckman.

Beeckman zou zichzelf omschrijven als een wanhopig optimist. "Ik kan het niet laten om altijd positief te blijven denken, zelfs in gruwelijke omstandigheden", vertelt hij. “Ik zal altijd proberen een lichtpuntje te zien en dat naar voren te schuiven. Ergens doe ik dat ook uit zelfbescherming, dat moet je ook doen. Elke oorlog is uniek en het is belangrijk dat je de normaliteit steeds kan terugvinden. Als je je enkel door je emoties en je paniek laat leiden,  neem je vaak de foute beslissing.”

“Muziek is erg belangrijk voor me”

Muziek en kunst zijn een toevluchtsoord voor Beeckman. "Door kunst en muziek gaan er deurtjes open van de ziel die door rationele overwegingen niet openen, daarom is muziek zo belangrijk voor me", vertelt hij. “Tijdens een oorlog moet je erg rationele beslissingen nemen en mag je je niet laten leiden door de emoties van blinde paniek.”

"Een keuze tussen links en rechts kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Je moet dus altijd alert zijn. Ik heb nu wel geleerd om op tijd afstand te nemen van de oorlog, en tijdig terug naar huis te gaan. Naarmate de tijd vordert, vermindert je alertheid en dan is het niet meer veilig. Je hebt die afstand soms nodig", besluit Beeckman.

Luister naar het gesprek via Radio 1 Select of de podcast van 'Touché'

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet