Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Bruno Tobback na de verkiezingen: "De lat moet hoger"

di 16 okt. - 6:13

"De sociaaldemocratie in Vlaanderen staat voor een uitdaging. De lat kan hoger liggen, en moet hoger liggen", zegt Bruno Tobback (SP.A) in 'De Ochtend'.
Bruno Tobback

Twee dagen na de lokale verkiezingen wordt de balans opgemaakt door de verschillende partijen. Er is geen duidelijke winnaar, luidt vaak het verdict, maar wel één duidelijke verliezer: de SP.A. Die wist wel te scoren in Leuven met nieuw burgemeester Mohamed Ridouani en in Vilvoorde met burgemeester Hans Bonte. Maar in belangrijke rode bastions is de teneur slechter. SP.A verliest Brugge aan de CD&V'er Dirk De fauw, en in Gent en Oostende is het onzeker of de socialisten mee zullen besturen.

"Gemeenteraadsverkiezingen zijn altijd afhankelijk van lokale factoren", zegt SP.A-parlementslid Bruno Tobback, ook gemeenteraadslid in Leuven. Wat Mohamed "Mo" Ridouani in Leuven presteerde noemt hij "fantastisch", maar Tobback geeft toe dat de sociaaldemocraten in Vlaanderen met een probleem zitten.

"De sociaaldemocratie in Vlaanderen staat voor een uitdaging. Als je gemiddeld ergens tien à twaalf procent haalt, dan heb je een probleem", zegt hij. "De lat moet hoger liggen en de lat kan hoger liggen."

Waar knelt het schoentje? "Op dit moment hoppen we te veel van het ene aan het andere. We zijn aan het zoeken op welke thema's we ons kunnen profileren. Vaak zijn we te veel bezig met personen, maar vernieuwen doe je niet door een blik nieuwe gezichtjes open te trekken."

Vernieuwen doe je niet door een blik nieuwe gezichtjes open te trekken.

Volgens de SP.A'er gaan de socialisten niet diep genoeg in op de thema's die hun partij aanbelangen. "Eén voorbeeld uit de verkiezingen: de sociale huisvesting." In Gent kwam het socialistische bestuur onder vuur omdat sommige sociale woningen in de Gentse Sint-Bernadettewijk in erbarmelijke staat zijn.

"Ofwel bouw je bij en eindig je met beschimmelde krotten, ofwel renoveer je en loop je een achterstand op in het aantal sociale woningen". Dat is volgens Tobback nu de keuze. "Eigenlijk zouden we moeten aanklagen dat je die keuze moet maken in het rijke Vlaanderen. Als het van mij afhangt gaan we in mei naar de verkiezingen met een voorstel dat een einde maakt aan die beschamende situatie."

Bekijk het interview in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet