Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Brussels Parlement stemt tegen verbod op onverdoofd slachten, Vooruit zet fractieleider meteen uit partijbureau

vr 17 jun. - 8:24

Onverdoofd slachten blijft mogelijk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Brussels Parlement heeft een voorstel tot een verbod op onverdoofd slachten verworpen. De stemming heeft meteen gevolgen voor de fractieleider van Vooruit, Fouad Ahidar. Hij is uit het partijbureau gezet omdat hij tegen de partijlijn inging.
Schapen

In Vlaanderen en Wallonië is het al vijf jaar verboden om dieren onverdoofd te slachten, maar in Brussel werd de knoop nog niet doorgehakt.  Enkele meerderheidspartijen - DéFi, Open VLD en Groen - dienden een voorstel in om onverdoofd slachten ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te verbieden. Dat voorstel werd in de Commissie Leefmilieu weggestemd met staking van de stemmen: 6 stemmen voor, 6 tegen en 3 onthoudingen.

Naar plenaire vergadering

Daardoor moest de plenaire vergadering de kwestie vandaag behandelen. De parlementsleden moesten zich uitspreken over het verslag van de Commissie en dus voor of tegen de verwerping van het voorstel stemmen.

Die stemming beloofde spannend te worden want binnen verschillende partijen heerst er verdeeldheid. Deze voormiddag kon iedereen zijn standpunt nog eens kenbaar maken.

Indieners Jonathan de Patoul (DéFi), Lotte Stoops (Groen) en Carla Dejonghe (Open VLD) verdedigden hun voorstel. Ze kondigden aan dat hun fractie het verslag van de Commissie zou verwerpen. Ook MR, N-VA, Vlaams Belang en CD&V gaven al aan dat ze tegen het verslag zouden stemmen.

PS en PVDA herhaalden hun kritiek op het voorstel. Zo vond Martin Casier (PS) het voorstel niet proportioneel. Bruno Bouwens (PVDA) was van mening dat het verbod hypocriet is omdat dierenwelzijn beperkt wordt tot de laatste twee minuten van het leven van het dier.

Bij Ecolo, One.Brussels-Vooruit en Les Engagés waren de stemmen verdeeld. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau benadrukte daarom gisteren in 'De Afspraak' dat parlementsleden de partijlijn (voor een verbod op onverdoofd slachten) moesten volgen.

KIJK - "Wie zich buiten de partijlijn zet, zal consequenties krijgen", dreigde Rousseau in 'De Afspraak':

De stemming

Het resultaat van de stemming is nu bekend: 42 parlementsleden stemden voor de verwerping van het voorstel, 38 parlementsleden tegen en 8 parlementsleden onthielden zich. Dat betekent dat het verbod op onverdoofd slachten er niet komt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Bij de parlementsleden die voor de verwerping van het voorstel stemden, zat ook Vooruit-fractieleider Fouad Ahidar. De consequenties waarover voorzitter Rousseau het had, bleven dan ook niet lang uit. "Ik heb Fouad Ahidar met onmiddellijke ingang uit het partijbureau van Vooruit gezet", laat Rousseau weten in een schriftelijke mededeling.

Een reactie van de voorzitter of van Ahidar zelf krijgen we op dit moment niet. Maar Hilde Sabbe, die als onafhankelijke zetelt in de fractie van de Vlaamse socialisten, reageert wel kort. "Ik vind dat dit van weinig ruimdenkendheid getuigt. Bij de PS heeft Julien Uyttendaele ook tegen de algemene directieve gestemd, maar ik heb nog geen enkele maatregel van de PS-voorzitter gezien."

Sabbe stemde zelf ook voor de verwerping van het voorstel. "Ik heb naar eer en geweten geoordeeld dat pijnloos slachten een mythe is. Als je niet wil dat dieren lijden, moet je geen vlees eten. Verdoofd slachten is maar een lapmiddel, geen goede oplossing", argumenteert ze.

De Vlaamse socialisten hebben beslist dat ze afstand nemen van Hilde Sabbe en dat Sabbe niet meer op een lijst van hen zal staan. "Wat je hier ziet, is een partijvoorzitter die zich heel autoritair opstelt en zijn parlementsleden de les leest alsof het een klasje ongehoorzame kinderen is", reageert Sabbe in 'Terzake'.

KIJK - "Ik kom liever niet meer op voor een partij die geen tegenspraak duldt", zegt Hilde Sabbe in 'Terzake':

Lotte Stoops, die het voorstel voor Groen mee indiende, is teleurgesteld. "Maar het is een democratische stemming en wij zullen hard blijven strijden voor minder dierenleed en blijven achter het verbod staan", zegt ze in "De wereld vandaag".

Haar partij stemde unaniem, maar bij de Franstaligen groenen van Ecolo zat niet iedereen op dezelfde lijn. "Ik stel vast dat zeer veel fracties verdeeld zijn. Dierenwelzijn en godsdienstvrijheid zijn voor Ecolo heel belangrijke onderwerpen, net zoals bij ons."

"Voor de Brusselse parlementsleden is het evenwicht zoeken tussen de verschillende maatschappelijke doelen extra belangrijk. Voor ons is het wel heel duidelijk dat het ene het andere niet in de weg staat", voegt Stoops nog toe.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet