Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) wil relschoppers op betogingen aanpakken als hooligans

do 3 feb. - 6:37

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) heeft het gehad met relschoppers en amokmakers die betogingen misbruiken om schade aan te richten. Hij pleit voor een nieuwe wet die - naar het voorbeeld van de wet tegen hooliganisme - potentiële relschoppers het recht om te betogen kan ontzeggen als ze eerder al zijn veroordeeld voor geweld tijdens betogingen.
Philippe Coene

Nadat de zoveelste coronabetoging een tiental dagen geleden op zware rellen is uitgedraaid is de maat voor de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS). Hij vindt dat relschoppers op betogingen eigenlijk de democratie gijzelen.

Artikel 26 van de Grondwet, dat het recht op betogen garandeert, noemt hij belangrijk. "Maar er is altijd een evenwicht tussen de vrijheid van meningsuiting en de openbare orde", zegt hij in "De afspraak". "Openbare orde is óók belangrijk voor een stad."

"Ik denk dat een deel van de mensen - en in het bijzonder bij deze speciale betoging tegen coronamaatregelen en vaccinatie - meer en meer amokmakers en relschoppers zijn die alleen maar komen om schade aan te richten en de politie aan te vallen."

Zo kan het niet verder, vindt Close.  "We kunnen ons laten inspireren door de voetbalwet en zeggen: u bent een hooligan van de betoging en de betoging is door een rechter of het parket totaal verboden gedurende een tijdelijke periode." Dat betogingsverbod moet voor hem opgelegd worden aan amokmakers die daarvoor eerder al veroordeeld zijn.

Volgende week al zit Close over zijn voorstel samen  met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

"We hebben meer dan 184 nationaliteiten in Brussel en we hebben meer dan 1.000 betogingen per jaar", zegt Close. "Dat zijn er drie per dag." De Brusselse burgemeester begrijpt dat zijn stad als hoofdstad van België en van Europa veel betogers aantrekt.

De ochtend vat het plan samen

Luister ook naar Evelien De Pauwvan het het Expertisecentrum Maatschappelijke Veiligheid

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet