Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Brusselse burgemeesters willen geen eengemaakte politiezone: "Irritante Vlaamse obsessie"

do 2 jan. - 5:33

De Brusselse burgemeesters blijven zich verzetten tegen een eengemaakte politiezone. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) had dat opnieuw op tafel gelegd naar aanleiding van het politie-optreden tijdens de nieuwjaarsnacht.
Politie Brussel in een straat

Twee dagen lang opereerde de politie onder een eengemaakt commando. De Brusselse burgemeesters zijn niet tegen dergelijke samenwerkingen, maar hekelen de "irritante Vlaamse obsessie om te fuseren".

oor het eerst op oudejaarsavond werkten de zes politiezones onder één commando. Dat gebeurde al eerder bij andere grote evenementen. Het was opnieuw onrustig en er werden 200 mensen opgepakt, maar tot grote rellen zoals in het verleden kwam het niet. Volgens De Crem is dat grotendeels de verdienste van de betere samenwerking. Hij wil dat dan ook verder uitbreiden.

"Er kan geen krachtdadig veiligheidsbeleid zijn, zonder eengemaakte politiezone", benadrukt De Crem. Zijn partij gaat daar volgens hem een belangrijk punt van maken bij de onderhandelingen voor een nieuwe federale regering. De vraag blijft of de 19 Brusselse burgemeesters zullen willen meewerken. "De afgelopen twee dagen is bewezen dat dit de enige optie voor de toekomst is", zegt De Crem daarover.

 

Alleen staan die burgemeesters niet te springen voor het plan. Philippe Close (PS) de burgemeester van Brussel-stad vraagt De Crem om eerst meer te investeren in de federale politie om zo de druk van de Brusselse zones te doen afnemen. Bovendien onderlijnt Close dat de zonechefs en de mensen op het terrein geen voorstander zijn van een fusie.

Volgens Didier Gosuin (DéFi), de burgervader van Oudergem, moet de Brusselse politie samenwerken waar dat mogelijk is. Voor een eengemaakte zone is hij niet gewonnen. Hij noemt de fusie "een irritante obsessie van Vlaamse politici". "Als het slecht gaat moeten we fuseren, als het goed gaat moeten we fuseren", zegt Gosuin aan VRT NWS. "In Antwerpen ontploffen granaten. Hoort u Franstalige politici ervoor pleiten om de Antwerpse politiezone opnieuw op te splitsen?"

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet