Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Brusselse schooldirecteur: "Dweilen met de kraan open"

do 16 nov. - 8:53

Waarom? Dat is de vraag die blijft nazinderen na de nieuwe confrontaties tussen de politie en jongeren in hartje Brussel. De Brusselse schooldirecteur Brian Rotsaert probeert een verklaring te vinden. "Het gelijkekansenbeleid op scholen faalt op dit moment. Het Brusselse onderwijs is een loterij."

Nu de Brusselse straten weer rustig zijn, wordt er geprobeerd om een antwoord te formuleren op de waaromvraag. Waarom komt het tot zulke confrontaties tussen jongeren en de politie? Volgens de Brusselse schooldirecteur Brian Rotsaert is er geen pasklaar antwoord op dat vraagstuk. "Maar we moeten proberen kijken naar de oorzaak waarom die jongeren zich tegen de maatschappij keren", vertelt hij in "De Ochtend".

Als directeur van een school in hartje Brussel probeert hij de vinger op de wonde te leggen. "Het gelijkekansenbeleid op scholen faalt op dit moment." Rotsaert noemt het een "loterij". "Er is veel versnippering in het Brusselse onderwijs: kansrijke ouders kunnen een school kiezen, voor kansarme ouders is het een loterij. Scholen in België of Vlaanderen zijn op dit moment goed voor de sterke kinderen, maar de kloof tussen arm en rijk wordt niet gedicht. Dat werkt segregatie in de hand."

Volgens hem draait het vooral om inleving in de leefwereld van de kinderen. "We hebben onderwijs nodig die tegemoet komt aan de behoeften van jongeren." Hij durft daarbij ook naar zijn eigen school te kijken. "Op dit moment is ons lerarenkorps te monotoon, te blank. Dat is een vicieuze cirkel, we hebben nu een generatie gecreëerd die totaal losstaat van de maatschappij, die volledig gefrustreerd is."

Maar een hapklare oplossing is er niet meteen vreest Rotsaert.

Er is veel gesnoeid in middelen voor het onderwijs. Leerkrachten worden geconfronteerd met zoveel problematieken en hebben zo weinig mankracht. Het is op dit moment dweilen met de kraan open.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet