Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Buiten veel beter dan binnen, "maar virus kan zich in de juiste omstandigheden overal verspreiden"

di 23 feb. - 8:40

Nu we ons door het mooie weer steeds meer buiten begeven, wil vicepremier Petra De Sutter (Groen) dat we dat met meer mogen doen, namelijk met 8 in plaats van 4. Maar hoe zit het eigenlijk met de besmettingen in openlucht? Infectioloog Steven Callens reageert in 'De Ochtend'.
Oostende, dit weekend (© Kurt Desplenter, Belga)

Buiten afspreken met 8 in plaats van 4. Dat heeft De Sutter voorgesteld en is ook breed gedragen binnen de rest van de regering. Maar is het echt veiliger buiten dan binnen? "Het virus kan zich overal verspreiden zolang de juiste omstandigheden maar bestaan voor het virus", klinkt het bij professor infectieziekten Steven Callens (UGent).

Maar toch is het buiten veel beter dan binnen, volgens Callens. Dat om allerlei redenen: er is betere ventilatie, de zonnestralen inactiveren het virus een beetje en we kunnen meer afstand houden. "De boodschap is eigenlijk: buiten is het veilig, maar de regels moeten nog altijd gerespecteerd worden."

Daarbij heeft hij het onder andere over 1,5 meter afstand houden en een mondmasker dragen als dat niet kan. "Maar dat wordt duidelijk niet altijd gerespecteerd. Als ik de foto's bekijk van het afgelopen weekend dan denk ik niet dat dat het geval was."

1 op de 10 besmettingen buiten

Is het dan perfect veilig om die bubbel van 4 te verdubbelen naar een bubbel van 8? Want volgens een studie van het Center for Nature en Health aan de universiteit van Californië gebeurt 1 op de 10 besmettingen buiten.

"Alles hangt ook af van de omstandigheden", volgens de professor. "Met 8 gaan wandelen in een park zal veiliger zijn dan met 8 rond een tafel te zitten met veel drank en eten."

Beluister het gesprek met infectioloog Steven Callens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be, 'De Ochtend' en Het Laatste Nieuws

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet