Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Buitenlandse bedrijven pompten recordbedrag van 4,2 miljard euro in Vlaanderen in 2018

di 22 jan. - 8:07

Buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar 4,24 miljard euro geïnvesteerd in Vlaanderen: een record. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft bekendgemaakt. "Onze troefkaart? Onderzoek en ontwikkeling."
Geert Bourgeois (foto © Radio 1)

Het investeringsbedrag van 4,24 miljard euro ligt dubbel zo hoog als de 2,08 miljard euro buitenlandse investeringen uit 2017. In totaal ging het om 234 investeringsprojecten, tegenover 215 een jaar eerder. Ook dat is een record.

Met die investeringen werden 5.339 rechtstreekse banen gecreëerd, bijna evenveel als het recordaantal banen dat er in 2017 (5.377) bij kwam. Het hoge investeringsritme is voornamelijk te danken aan de chemiesector.

Investeren in productie, in onderzoek en ontwikkeling

De VS blijven topinvesteerder, met veertig nieuwe investeringsprojecten. Daarna volgen buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland. Japan en China komen op een gedeelde vijfde plaats, gevolgd door Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zuid-Afrika, Denemarken en Turkije.

De helft van de investeringen waren volledig nieuwe projecten. De andere investeringen waren uitbreidingen, fusies en overnames. Buitenlandse bedrijven investeerden in Vlaanderen vooral in productie, maar ook in onderzoek en ontwikkeling. Ook voor investeringen in sales en marketing was Vlaanderen een populaire investeringsbestemming.

Kijk je naar het aantal jobs, dan was de logistieke sector goed voor bijna een derde van het aantal nieuwe banen, gevolgd door productie en sales en marketing. Enkele belangrijke investeringen in 2018 waren bijvoorbeeld de uitbreiding van de site van Borealis in Kallo, goed voor een miljard euro, of de opening van een nieuw distributiecentrum van het Nieuw-Zeelandse logistiek bedrijf Mainfreight in Zwijnaarde, goed voor honderd nieuwe jobs.

Investeren in onderzoek en ontwikkeling

"Dit is zeer goed nieuws. Deze cijfers bewijzen dat Vlaanderen meer dan ooit aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders", aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Hij zit deze week op het Wereld Economisch Forum in Davos (Zwitserland), juist om investeerders te overtuigen van de Vlaamse troeven. "Ondanks internationale politieke en economische moeilijkheden als brexit en handelsconflicten blijft Vlaanderen onverkort buitenlandse investeringen aantrekken."

Die bedrijven zien verschillende troeven in Vlaanderen, zegt Bourgeois. "Wij hebben onze ligging natuurlijk, wij hebben onze haven en hebben zeer hoog opgeleide mensen. Naarmate ik er langer mee bezig ben, ben ik ervan overtuigd dat het een belangrijke troefkaart is dat we zoveel investeren in onderzoek en ontwikkeling. Vlaanderen is vandaag een van de innovatieleiders van Europa. Grote bedrijven komen graag naar hier omwille van de kwaliteit van onze onderzoeksinstellingen, waarmee ze makkelijk kunnen samenwerken."

Bekijk het gesprek met Geert Bourgeois:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet