Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Burgemeester Leopold Lippens (79) van Knokke-Heist is overleden

vr 19 feb. - 14:09

Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist, is overleden. Lippens is 79 jaar oud geworden. Eind vorig jaar maakte graaf Lippens bekend dat hij leukemie had.
Lippens

Lippens was sinds eind de jaren 1970 burgemeester van de mondaine badplaats Knokke-Heist. Hij zat nooit om een opvallende uitspraak verlegen, soms ook omstreden, maar in zijn gemeente was hij erg populair.

In november had het gemeentebestuur al laten weten dat burgemeester Lippens het kalmer aan zou doen wegens gezondheidsproblemen. Kort daarna werd duidelijk dat Lippens bloedkanker had.

Eerste schepen Piet De Groote had al enige tijd de meeste taken van burgemeester Lippens overgenomen als waarnemend burgemeester, al zat Lippens de gemeenteraden en de schepencolleges - van thuis uit - nog steeds voor.

Maandag liet Lippens aan schepen De Groote weten dat het snel bergaf ging met zijn gezondheid en dat hij àl zijn taken overdraagt. Vanmorgen was het eerste schepencollege waar Lippens niet meer aan deelnam en net tijdens dat college liep het nieuws binnen dat hij overleden was.

"Een monument"

Graaf Leopold Lippens komt uit een  vooraanstaande familie. Hij is de oudere broer van Maurice Lippens, voormalig topman bij de ter ziele gegane bank Fortis.

"Volgende maand zou hij 50 jaar in de lokale politiek actief zijn geweest, een monument", reageert de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Ook vanuit de nationale politiek komen er reacties. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez - die het eerst per abuis over Maurice Lippens had - plaatste op Twitter zijn medeleven, noemt hem "een zekere incarnatie van België" en roemt Lippens om "zijn hart op de tong".

CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft het over een "visionair". Open VLD-politicus en collega-kustburgemeester Bart Tommelein spreekt over "een man met een duidelijke mening".

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet