Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Burgemeester van Sint-Truiden mogelijk al in maart gevaccineerd: "Onethisch", vindt oppositie

di 4 mei - 2:02

In Sint-Truiden zou burgemeester Veerle Heeren (CD&V) in maart al gevaccineerd zijn. Ook enkele familieleden en andere medewerkers zouden al een prik gekregen hebben, op een moment dat de 85-plussers aan de beurt waren. "Onethisch" vindt Ludwig Vandenhove van oppositiepartij Vooruit. Maar Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid zegt in 'De Ochtend' dat er geen wet overtreden is.
Veerle Heeren

In Sint-Truiden zou burgemeester  Heeren al in maart gevaccineerd zijn. Dat schrijven de kranten Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad vandaag. Volgens gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove van oppositiepartij Vooruit werd Heeren op 10 en 31 maart al gevaccineerd.

"Het is onethisch", reageert Vandenhove op die vaccinatieafspraken. "Het is geen manier van handelen omdat er duidelijk een systeem achter zit, waarbij de burgemeester en de mensen uit haar entourage eerder ingeënt worden, ongeacht of ze daar al recht op hebben", zegt hij. "Het gaat hier om een gezondheidscrisis en ik vind het geen manier van doen. Vandaar dat ik de gegevens waarover ik beschik, zal overmaken aan de gouverneur Jos Lantmeeters en het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid."

Geen reactie

Voorlopig reageert burgemeester Heeren nog niet. Maar op de gemeenteraad enkele weken geleden zei ze al dat ze geen commentaar geeft over haar medisch dossier. Ze zei niets over het al dan niet gevaccineerd zijn, maar een lokale Truiense website (die zich in het verleden al eerder subjectief uitliet over het stadsbestuur) heeft nu screenshots van het lokale vaccinatiecentrum, waaruit wel degelijk zou blijken dat Heeren al gevaccineerd is. Volgens Vandenhove is de bewuste info via een medewerker van het vaccinatiecentrum binnengekomen.

Joris Moonens: "Geen wet overtreden"

"Heel veel gaan we daar niet mee kunnen doen, maar als er vaccins zijn gegeven aan bepaalde mensen, zijn die gegeven. We kunnen die niet recupereren om die vaccins aan andere mensen te geven", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid in 'De Ochtend'. "Er is daarmee ook geen wet die overtreden is. We proberen de mensen in volgorde van kwetsbaarheid en risico te vaccineren en dat lukt in Vlaanderen ook zeer goed. Er wordt over het algemeen eerlijk gehandeld. Maar als je in het vaccinatiecentrum een aantal vaccins voorhanden hebt, en je hebt niemand om te vaccineren, dan kan ik me voorstellen dat je belt naar mensen uit het gemeentebestuur of van wie je de gsm-nummers op zak hebt, omdat je zo dan snel een oplossing hebt voor die vaccins."

Als je in het vaccinatiecentrum een aantal vaccins voorhanden hebt, en je hebt niemand om te vaccineren, dan kan ik me voorstellen dat je belt naar mensen uit het gemeentebestuur of van wie je de gsm-nummers op zak hebt.

— Joris Moonens, Agentschap Zorg en Gezondheid

Beluister het gesprek met Joris Moonens in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be, Radio 2 en 'De Ochtend' 

Update

Veerle Heeren gaf ondertussen toe dat ze in maart gevaccineerd is, en dat ze een inschattingsfout gemaakt heeft. Lees meer op vrtnws.be.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet