Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Burgemeester van Vilvoorde na 2 jaar Kanaalplan: "Iedereen doet apart zijn ding"

wo 26 sep. - 5:51

"Als je op één plaats een probleem aanpakt, komt het naar boven op een andere plaats. Elke gemeente doet apart zijn ding", zegt Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde (SP.A). Hij is kritisch voor het zogenoemde Kanaalplan, dat illegaliteit en radicalisering in negen gemeenten rond de Brusselse kanaalzone moet aanpakken. Hij vraagt ministers Jambon en Geens om betere samenwerking tussen de gemeentes en politiezones te organiseren.
Hans Bonte

Na de terroristische aanslagen op Parijs in november 2015 startte minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) het Kanaalplan. Toen bleek dat enkele daders van de aanslag uit Molenbeek kwamen, werd er geld uitgetrokken om illegaliteit en radicalisme in negen gemeentes rond Brussel aan te pakken.

Onder andere in Anderlecht, Molenbeek en Schaarbeek leidde dat in 2017 tot duizenden woonstcontroles. Meer dan 8.000 mensen bleken niet te wonen op hun domicilie-adres, en werden daarom "ambtelijk geschrapt", waardoor hun identiteitskaart ongeldig werd.

Waterbedeffect

Na twee jaar Kanaalplan evalueert de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A), de aanpak. "Alle partners hebben de aanpak geëvalueerd in een rapport. Er zijn goede resultaten geboekt. Alles wat extreme radicalisering betreft, daar kunnen we mooie resultaten voorleggen. Het beeld ontstaat dat de brand geblust is. Er wordt ook sterk preventief gewerkt, in scholen. Maar er komt ook een reeks pijnpunten naar boven."

Volgens de burgemeester verhuizen problemen vaak als ze in de ene zone worden aangepakt. "We merken een gigantisch waterbedeffect. Als je op één plaats een probleem aanpakt, dreigt dat naar boven te komen op een andere plaats. Dat gaat ook over geradicaliseerden: wie opgevolgd wordt, verhuist gewoon."

Als je op één plaats een probleem aanpakt, dreigt dat naar boven te komen op een andere plaats.

"Neem nu de illegale economie. Daar loopt zo goed als alles verkeerd bij lokale bedrijven in de Kanaalzone", zegt de burgemeester. "Als we daar iets verzegelen, een bedrijf sluiten, komt het in Kuregem of Molembeek verdergezet."

Soms verhuizen de problemen ook naar Vilvoorde. "Ook het omgekeerde doet zich voor. We worden geconfronteerd met zaken die weggepest zijn uit de Brusselse kanaalzone, door inspecties daar."

Samenwerking

De oplossing? De burgemeester van Vilvoorde wil vooral meer samenwerking zien. "Er is een manifest gebrek aan samenwerking over de verschillende gemeentes heen", zegt Bonte. "Het is soms moeilijk om alle burgemeesters rond de tafel te krijgen. Maar het is aanstootgevend dat de verschillende politiezones nog met verschillende informatiesystemen werken. Zo kan men de illegale economie niet aanpakken, en ook niet opvolgen."

De burgemeester geeft een gevoelig voorbeeld. "We hebben geradicaliseerden uit Mechelen en Brussel onaangekondigd naar Vilvoorde zien komen. Plots doken die hier op."

Bonte kijkt vooral naar ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V). "Het is precies twee jaar geleden dat de minister van Binnenlandse Zaken en Justitie het Kanaalplan lanceerden. Toen zaten alle spelers samen. Sindsdien is er niet meer samengezeten. Men moet over gewestgrenzen en bestuursgrenzen heen de geïntegreerde samenwerking stimuleren. Iedereen doet nu apart zijn ding."

Later vandaag zal Bonte tien werkpunten voorleggen aan de bevoegde ministers. Hij zal ook om extra politiekrachten vragen.

Beluister het integrale interview met Hans Bonte in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet