Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Burgemeesters en schepenen kunnen strafrechtelijk vervolgd worden voor ernstige fietsongevallen

wo 16 mei - 3:12

Burgemeesters en schepenen zijn door hun nalatigheid of onzorgvuldigheid strafrechtelijk verantwoordelijk voor ernstige fietsongevallen in hun gemeente. Dat blijkt uit juridisch onderzoek van Velodossier, een groep Brusselse fietsers die sinds eind 2014 de onveilige fietssituatie in Brussel aan de kaak stelt. Stof voor discussie in 'Hautekiet'.
Foto: Belga

Al enkele jaren brengt het fietscollectief Velodossier de onveilige fietssituaties van Brussel in kaart. Ondertussen werden er ruim 300 getuigenissen verzameld op velodossier.be. Maar het juridisch dossier van Velodossier gaat ruimer dan Brussel: het biedt perspectieven voor concrete acties in heel België tegen burgemeesters en schepenen. Die kunnen door verzuim of onzorgvuldigheid schuld dragen bij ernstige fietsongevallen. Fietsers die slachtoffer zijn van een ongeval veroorzaakt door een gevaarlijke toestand op de weg, kunnen nu met hun case (hun persoonlijke ‘velodossier’) naar de strafrechter stappen.

Reageer

  • Heb je ervaring met gebrekkige fietsinfrastructuur in jouw buurt? Slechte of geen fietspaden, een fietspad dat plots stopt...?
  • Heb je dat gesignaleerd of actie ondernomen? En is daar gevolg aan gegeven? Laat het ons weten!

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet