Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Cartoonist Zaza: “Thuisblijven is het nieuwe reizen”

di 11 jun. - 10:39

Er zijn van die mensen die geen behoefte hebben aan reizen. Ze gaan nooit op vakantie omdat ze genoeg hebben aan hun eigen huis en tuin. Eén van hen is Zaza, cartoonist bij Knack en De Morgen. Zijn truc? “Het gaat erom thuis het gevoel te creëren alsof je op reis bent.”
Zaza

Tien jaar geleden had Zaza nooit hardop durven zeggen dat hij nooit op reis gaat. Dat vertelde hij in De Wereld van Sofie. “Uit schaamte, want je wordt zielig aangekeken. Thuisblijven vinden mensen saai. Je telt niet mee, want je hebt geen coole foto’s op Facebook of Instagram." Maar zelf vindt hij thuisblijven allesbehalve saai.

Kustkind

Als kind al ging Zaza nooit op reis: “Ik woonde aan de kust, vlakbij het strand. Het voelde niet aan als een gemis, want alle toeristen kwamen naar ons toe. Ik ging wel mee op scoutskamp, en ik ben ooit ook eens op rondreis gegaan in Europa, maar daarna is het stilgevallen. Ik ben blijkbaar heel graag thuis.”

Ook voor zijn job hoeft hij nooit de baan op. “Ik heb geluk, want ik doe mijn werk doodgraag en het is eigenlijk gewoon thuis in de zetel liggen en nadenken.” Ook met zijn partner had hij geluk: “Ik ontmoette haar op een barbecue bij de buren, en mijn eerste vraag was: ‘Ga jij graag op reis?’ Waarop zij: ‘Neen, ik vind het gedoe.’ Het was meteen een match!”

Gedoe

Op reis gaan is gedoe, vindt hij. “Het begint al met het inpakken: ofwel hebben we te weinig mee, ofwel teveel." Hij heeft ook een hekel aan aanschuiven: “Bij de luchthaven, in de lobby van het hotel, in musea…. Laat maar, denk ik dan.” Bovendien hoéf je vandaag ook niet meer op reis om dingen te ontdekken en een soort openheid van geest te ontwikkelen. Alle informatie is met 1 knop te vinden op het internet.

“Thuis zijn alsof je op reis bent”. Dat is de truc, zegt Zaza. “Wij hebben thuis bijvoorbeeld houten banken met kussens, die doen al denken aan een caravan.” En zijn dagen zien er ook uit als vakantiedagen: “Ik sta op en spring meteen in mijn zwemvijver. Ik raap eitjes bij de kippen en dan ontbijt ik samen met mijn vrouw op het terras. Dan vraag ik aan mijn vrouw: ‘Gaan we dit jaar op reis?' En dan zegt zij: 'Ik denk het niet.’ Want ja, we zijn elke dag thuis op reis!"

Schoonheid achter de hoek

Hoe hij kijkt naar mensen die op wél reis gaan? “Ik voel me niet superieur, net zoals ik vind dat ook zij zich niet beter moeten voelen.” Maar hij vindt wél dat mensen het soms te ver gaan zoeken, terwijl er zoveel schoonheid achter de hoek ligt.

“Ik doe soms een wandeling vlakbij in het natuurgebied van Borsbeek. Dat is amper een kilometer groot, en toch ben ik elke keer opnieuw verwonderd omdat er telkens iets is veranderd: een boom die bladeren kreeg of een bloem die bloeit... Gisteren nog zag ik een konijn dat verdronken was. Dat prikkelt meteen mijn fantasie.”

Kaartjes sturen van thuis

Volgens Zaza is thuisblijven het nieuwe reizen. Hij kan het iedereen aanraden, en hij wil zelfs graag ambassadeur worden van de thuisblijvers: “Misschien kunnen we een Facebook-groep oprichten en elkaar dan kaartjes sturen? Want dat vind ik wél heel leuk aan reizen. Dan schrijf je gewoon: ‘Groetjes van thuis!’ Met een foto van je balkon. Waarom niet?”

Beluister het gesprek in 'De Wereld van Sofie':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet