Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Touché

Cartooniste Christina De Witte (Chrostin): "Mijn comics zijn als een dagboek, een uitlaatklep"

zo 19 nov. - 0:19

Wanneer woorden tekortschieten voor Chrostin (Christina De Witte), dan tekent ze. Haar ervaringen weergeven in cartoonvorm helpt haar om trauma’s en moeilijke situaties te verwerken. “Humor en zelfrelativering helpen me enorm.” En dat is ook hoe haar nieuwe beeldroman ‘Araya’ tot stand kwam.
Christina De Witte, ook bekend als Chrostin
© VRT

Tekenen, een artistieke uitlaatklep

"Influencer" vindt ze maar een akelig woord, maar het valt niet te ontkennen dat de tekeningen van Chrostin veel teweegbrengen. “Cartoons maken is voor mij als een dagboek bijhouden, een artistieke uitlaatklep. Als het voor mij helpt om bepaalde gevoelens te vertalen naar tekeningen en andere mensen herkennen zich hierin, dan denk ik dat het al impact heeft.” 

Verwerkingsmechanisme 

Tekenen is dus een verwerkingsmechanisme, zeker voor traumatische gebeurtenissen. Zo sloeg de band tussen de cartooniste en haar stiefvader diepe wonden. Zowel mentaal als fysiek overschreed de partner van haar moeder grenzen. "Het gebeurde allemaal binnenshuis, dus ik had niemand om het tegen te vertellen. Pas jaren later heb ik het er met mijn vader over kunnen hebben." Een donkere pagina uit haar jeugd die ook in haar aankomende boek verwerkt zit. 

Je kan niet al het leed in de wereld op je schouders dragen

— Christina De Witte (Chrostin)

De Witte blij is om te zien dat ze mensen helpt door haar ervaringen te delen. Maar er is ook een keerzijde: "Ik probeer een luisterend oor te bieden aan mensen die met iets zitten, maar ik slorp die gevoelens op als een spons. En je kan niet al het leed in de wereld op je schouders dragen." Daarom verwijst ze in haar nieuwe boek naar het JAC, het Jongeren Advies Centrum. 

Wie met vragen zit over geweld, misbruik of kindermishandeling, kan terecht bij hulplijn 1712. Kinderen en jongeren vinden hulp bij Awel, online of via het nummer 102.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet