Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

CD&V duidt vicepremier Koen Geens aan als federaal onderhandelaar

di 8 okt. - 7:26

CD&V heeft vicepremier en minister van Justitie Koen Geens aangeduid om federaal te onderhandelen voor de partij, in afwachting van een nieuwe voorzitter. Wouter Beke, die normaal als voorzitter de onderhandelingen moest leiden, wordt zoals bekend Vlaams minister van Welzijn.
Koen Geens

Vandaag gaan er twee "preformateurs" aan de slag, die verder moeten werken aan een nieuwe federale regering. De koning zou straks Geert Bourgeois van N-VA en Rudi Demotte van PS benoemen.

Voor CD&V zal Koen Geens de gesprekken volgen. "In afwachting van wie voorzitter wordt, zal ik de partij zo goed mogelijk proberen te vertegenwoordigen", zo bevestigt Koen Geens (CD&V) in 'De Ochtend' dat nieuws.

Niet dat CD&V staat te springen om als mathematisch overbodige partij in een federale regering te stappen, zegt Geens. "Als we de vraag krijgen, zal ik zeggen dat we in 2011 alles gedaan hebben om een coalitie PS-N-VA mogelijk te maken en dat we toen zonder N-VA in een regering zijn gestapt, mét een zesde staatshervorming. De kiezer heeft ons toen niet beloond. In 2014 zijn we zonder de PS, met de N-VA, in een regering gestapt. De kiezer heeft ons opnieuw niet beloond. Nu is het dus tijd dat de PS en N-VA elkaar eindelijk vinden."

Huzarenstukje

CD&V wil niet alleen dat PS en N-VA samen in een regering stappen, maar dat beide partijen ook een zevende staatshervorming uittekenen tegen het einde van de legislatuur. "Dat zal niet anders gaan, als we onze budgettaire situatie en bestuurssituatie goed willen oplossen."

Of een regering tegen december van dit jaar haalbaar is, zoals Alexander De Croo (Open VLD) suggereerde? Geens denkt dat het een "huzarenstukje" zou zijn om een regering te hebben tegen Kerstmis. "Het zal eerder begin 2020 zijn."

Beluister het gesprek met Koen Geens in 'De Ochtend':

 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet