Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Kies 19

CD&V-kopstuk Pieter De Crem: "Fusie Brusselse politiezones is breekpunt voor ons"

di 14 mei - 6:44

De fusie van de 6 Brusselse politiezones is een breekpunt voor CD&V. Dat heeft huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem gezegd in 'KIES19'. Voor zijn voorganger Jan Jambon (N-VA) zou het logisch zijn als dan ook de 19 gemeenten fuseren.
Jan Jambon en Pieter De Crem

Pieter De Crem schoof tijdens een debat met zijn voorganger Jan Jambon twee prioriteiten naar voren voor de politie. "Meer blauw online" en de fusie van de Brusselse politiezones. "Dat is een echt breekpunt."

Jan Jambon, kandidaat-premier voor de N-VA, ging volledig akkoord. "Ik hoor het hem heel graag zeggen. Dat is iets wat wij al heel lang vragen en als CD&V daar een breekpunt van maakt, dan hebben ze daar zeker onze steun." Al voegde hij er wel aan toe dat het dan logisch zou zijn als ook de 19 gemeenten zouden fuseren. "Want ga je die ene politiezone anders laten leiden door 19 burgemeesters? Dat is ook een uitdaging. Dus ik denk dat we verder moeten gaan." Maar de fusie van de gemeenten wilde Jambon geen breekpunt noemen.

Dat de Franstalige partijen daar niet voor staan te springen, is niet onoverkomelijk, stelt De Crem. "Dat hadden we bij Brussel-Halle-Vilvoorde ook, dat ging ook nooit gesplitst zijn en het is ook gebeurd." Volgens De Crem is een fusie noodzakelijk "voor het veiligheidsbeleid van ons land, voor Brussel, het knooppunt van ons land, of men het nu graag hoort of niet".

(lees verder onder de foto)

"CD&V met socialisten en groenen in regering? Op dit ogenblik niet"
De huidige en vorige minister van Binnenlandse Zaken maakten tijdens het debat ook duidelijk dat ze in elkaar een goede coalitiepartner zien als het over veiligheid en justitie gaat.

Voor De Crem draagt een vervolg van de Zweedse coalitie (N-VA, christendemocraten en liberalen) dan ook zijn voorkeur weg: "Wat mij betreft is deze coalitie, wanneer ze een meerderheid krijgt, de beste garantie om naast een goed veiligheidsbeleid ook het economische beleid te voeren dat ons land nodig heeft", zei De Crem.

Op de vraag of zijn partij na 26 mei met de socialisten en groenen zou kunnen regeren, zei De Crem: "Op dit ogenblik niet." Hij drukte daarbij wel zijn bezorgdheid uit over de coalitie die Bart De Wever in Antwerpen heeft gevormd, met de SP.A. "U kunt de vraag dus beter aan meneer Jambon stellen." Die verzekerde De Crem dat de Antwerpse situatie losstaat van de regionale en federale verkiezingen. "Er is geen enkel voorakkoord met de SP.A. We kwamen in Antwerpen bij de SP.A uit, maar dat is geen enkele voorafspiegeling van wat dan ook." Ook Jambon benadrukte zijn voorkeur voor een centrumrechts beleid.

Jambon heeft ongetwijfeld de kennis en kunde om premier te kunnen zijn, maar er zijn meerdere mensen die een goede premier zouden kunnen zijn.

Jambon is kandidaat-premier voor de N-VA. Zou De Crem zijn voorganger een goede premier vinden? "Iedereen kent de kwaliteiten van een eerste minister. Dat is een permanent doorgeefluik, stootkussen en punchbal", reageert De Crem. "Ik denk dat minister Jambon in moeilijke omstandigheden heeft gefunctioneerd en zoals vele anderen heeft hij ongetwijfeld de kwaliteiten en de kennis en kunde om dat eventueel te kunnen doen. Maar er zijn meerdere mensen die een goede premier zouden kunnen zijn."

Bron: vrtnws.be en 'KIES19'

Bekijk het integrale debat:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet