Touché
Charlotte Van Brabander: "Werkgevers zijn deels verantwoordelijk om hun werknemers beter te leren omgaan met hun loon"
zo 27 mrt. - 10:56
Van Brabander is nooit professioneel pokerspeelster geweest, maar werd altijd op hoog niveau opgesteld. Daardoor verkreeg ze zelfs een topsportstatuut van de universiteit. "Heel fijn om zelf mijn examens te kunnen inplannen en zo geen toernooien te moeten missen, maar ik heb weinig vrienden overgehouden aan mijn studies. Ik was een einzelganger, was vaak op reis en studeerde ook altijd op mijn eentje."
Spijt
Na haar studies kreeg ze een professioneel pokercontract aangeboden door haar toenmalige sponsor. "Een hele mooie kans", zegt Van Brabander daar zelf over. Toch zei ze 'nee' tegen het aanbod en dat komt door een foute money mindset.
Charlotte was bang dat er een gat in haar CV zou zijn door het pokeren en dat ze daarna geen job meer zou vinden. Nu heeft ze toch spijt van die beslissing, want het contract had haar "mooie titels en miljoenen euro's" kunnen opleveren, zegt ze zelf.
Beleggen is voor iedereen
Drie jaar geleden schakelde Charlotte over op beleggen. In eerste instantie ging ze daarvoor langs bij de bank, maar dat zou ze niet adviseren aan andere mensen. "Bij de bank heb je sowieso veel kosten en je hebt maar weinig zelf in de hand. Op het eerste zicht lijken twee procent instapkosten en een procent beheerskosten misschien niet zoveel, maar als dat op je totale rendement is, kunnen die kosten al snel oplopen. Ik wou dus liever alles zelf in handen nemen."
Beleggen heeft volgens Van Brabander veel weg van pokeren: "je moet ook aan kansberekening doen en op de lange termijn denken. Je moet risico's inschatten, maar ook risico's durven nemen".
Jongeren op de beurs
Door corona crasthe de beurs en daar hebben veel jonge mensen gebruik van gemaakt, want beleggen zit in de lift bij de jonge generatie. Apps zoals Digero en Bux Zero hebben beleggen een pak democratischer en toegankelijker gemaakt. Charlotte belegt dan ook vaak "vanuit haar luie zetel, sneller dan dat ik op Zalando zit te scrollen".
Financiële educatie
"Drie op de tien mensen zou volgens Knack richting de armoedegrens lopen. Financiële educatie zou ons zeker kunnen helpen om die cijfers te doen dalen", gaat Van Brabander verder. Uit onderzoek blijkt dat als een armer gezin plots een budget ter beschikking krijgt, zij dat vaak gaan uitgeven, aan bijvoorbeeld een flatscreen tv, in plaats van dat geld te beleggen en in te zetten voor de lange termijn. Charlotte vindt dan ook dat we beleggen niet alleen moeten toelaten aan mensen die een bankadviseur hebben of enorm veel geld hebben.
Zelf gaat Charlotte veel bewuster om met haar geld sinds ze zich in beleggen ging verdiepen. Dat uit zich in amper drie shoptripjes per jaar en in het opstapelen van kinderspullen van haar metekindje voor als ze ooit zelf kinderen krijgt: "Ik koop eigenlijk echt alleen dingen waarvan ik denk dat ze in waarde gaan stijgen, zoals juwelen."
Werkgevers verantwoordelijk
Charlotte Van Brabander is van mening dat werkgevers deels verantwoordelijk zou moeten zijn voor het loon van hun werknemers. "Ik vind het een gedeelde verantwoordelijke dat werknemers krijgen aangeleerd hoe ze hun zuurverdiende loon ook goed kunnen inzetten. Werkgevers zouden educatie kunnen voorzien en hun werknemers leren hoe ze minimalistischer en duurzamer kunnen gaan leven, hoe een beurs werkt en hoe ze kunnen investeren, ... Ik denk dat dat veel financiële stress zou wegnemen bij veel mensen en dat kan alleen maar positief zijn."