Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Chef-kok Kris Nys: "Ik vrees dat steeds meer horecazaken op zaterdag en zondag gesloten zullen zijn"

ma 11 okt. - 0:17

De lijst met knelpuntberoepen dikt jaar na jaar aan. Ook horecapersoneel gaande van chef-koks tot barpersoneel hoort daarbij. Chef-kok Kris Nys van restaurant De Boecherie ervaart al een hele tijd hoe moeilijk het is om geschikt personeel te vinden. Hij getuigt in ‘De Wereld van Sofie’.
©Jonathan Borba (Unsplash)

“Wij zoeken al langer dan een jaar een vaste kok, kelner, barman, … en dat probleem is alleen maar erger geworden. Vooral door de coronacrisis”, vertelt Kris Nys. “Ik denk dat veel mensen hebben kunnen proeven van een socialer leven, in het weekend thuis. Nu we terug open zijn, merk je dat weinig mensen nog zin hebben om in de weekends te werken.”

Extra sluitingsdag door tekort aan personeel

Nys staat al 34 jaar in de horeca. Hij werkt nu als freelancer en heeft zelf twee zaken gehad. "De laatste zaak heb ik gesloten door een gebrek aan personeel. Ik zie het ook niet meteen beter worden. Ik denk dat er nog veel zaken zullen sluiten of dat er steeds meer zaken op zaterdag en zondag gesloten zullen zijn.”

Voor de coronacrisis was De Boecherie één dag in de week gesloten. Ondertussen is de zaak al eens twee dagen per week gesloten geweest, door het personeelstekort. Maar dat heeft Nys moeten terugdraaien omdat die tweede dag wel voor goede omzet zorgt. “Nu werk ik vaak zes dagen op zeven om dat tekort aan te vullen, maar die motivatie vind je niet terug bij het personeel. Dat is spijtig.”

Profiteren van stempelgeld

“Mensen gaan het niet graag horen, maar ik ben voor het afschaffen van het stempelgeld. Ik begrijp zeker dat als je morgen in de problemen komt door de sluiting van een firma, er zo’n terugval moet zijn. Maar ik denk dat er toch ook redelijk wat mensen profiteren”, zegt Nys.

“Om maar een voorbeeld te geven: wij boden een jongen een contract aan, omdat hij in de zomer veel gewerkt had. Hij zei vlakaf dat hij liever blijft stempelen omdat we hem dan in het zwart kunnen betalen.” 

Vacatures zonder reactie

“Je kan overal advertenties zetten, op websites, in kranten, via e-mail. Er komt gewoon geen reactie op”, gaat Nys verder. "Dat is zeer frustrerend. En het is een algemeen probleem, denk ik. Het is niet normaal hoeveel vacatures je ziet op Jobkitchen, een van de bekendste sites voor horecapersoneel."

Nys ziet ook een generatieverschil: “Ik merk dat jonge mensen vooral hun sociaal leven belangrijk vinden en werken voor een bedrag dat ze nodig hebben per maand. Ze hebben ook niets extra ten opzichte van een werknemer in een andere sector.”

De horecapassie doorgeven

“Ik vind het nog altijd een heel mooi beroep. Als kok creëer je wat je wil en je gaat mee met de seizoenen. Ik vind het nu ook de mooiste periode van het jaar met pompoen, fazant, hert...  Er is niets mooier dan dat. Maar het is een passie en als je die niet hebt, dan blijf je er ook beter uit. 

“Ik zou binnen een paar jaar willen stoppen met werken op dit niveau. Het is de bedoeling dat je die passie doorgeeft en jonge mensen ondersteunt. Ik ben bereid een stap terug te zetten en te zeggen: 'doe maar, je kan het'. Maar de passie is er nu nog steeds, dus we doen verder.”

Beluister de reportage van Anke Van Meer in Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet