Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

China legt entertainmentsector strenge regels op: reality-tv wordt gebannen

vr 3 sep. - 6:27

De Chinese overheid draait de duimschroeven voor de entertainmentindustrie strakker aan. Zo worden bepaalde reality-tv-programma's verboden en mogen mannen zich niet te vrouwelijk uitdossen. "Sterren die op televisie komen of populair zijn op sociale media mogen geen afwijkende denkbeelden meer hebben", zegt Eefje Rammeloo, correspondent in China, in 'De Ochtend'. "Wat ze zeggen moet in lijn zijn met het standpunt van de Communistische Partij."
China

De Chinese overheid voert een grote schoonmaak door in de entertainmentsector, die de afgelopen maanden werd gekenmerkt door een reeks schandalen. Zo werd eerder deze maand voormalig K-popster Kris Wu opgepakt op verdenking van verkrachting en kreeg actrice Zheng Shuang een boete van 39 miljoen euro wegens belastingontduiking.

De nationale regulator van de tv- en radiostations heeft in een persbericht laten weten dat televisiezenders en onlineplatformen geen programma's meer mogen uitzenden "die idolatrie ontwikkelen". Ook variétéshows en reality-tv-shows worden in de ban geslagen.

Talentenjachten in het bijzonder worden geviseerd. Om te kunnen stemmen op hun favoriete deelnemer, moeten kijkers vaak gesponsorde producten kopen en daar wil de overheid komaf mee maken. Ook de hoge lonen die de beroemdheden krijgen, kunnen volgens de Chinese overheid niet door de beugel.

Zenders en onlineplatformen hebben meteen de daad bij het woord gevoegd en bijvoorbeeld alle programma's en content van Zheng Shuang gewist. Ook Kris Wu staat op de zwarte lijst. Een andere populaire actrice, Zhao Wei, zag haar pagina op Weibo, China's zwaar gecensureerde versie van Twitter, van de ene op de andere dag verdwijnen. Waarom zij onder vuur ligt is niet duidelijk. iQiyi, de Chinese equivalent van Netflix, heeft alle talentenjachten al geschrapt.

Teugels aanhalen

"Het is een culturele opschoning voor een hele sector die ontzettend populair is in China. Heel veel mensen kijken naar dat soort talentenjachten en zijn fan van dat soort sterren. Ze hebben een gigantisch bereik. Als daar iemand opstaat en zegt dat het in China allemaal anders moet, dan horen heel veel mensen dat", zegt Eefje Rammeloo, correspondent in China, in 'De Ochtend'.

"Het is vrij normaal dat af en toe eens de teugels worden aangehaald in China, maar nu is het echt een hele waslijst aan regels. Er staat China een lastige tijd te wachten. Ze willen nog steeds het koste wat het kost Covid-19 buiten de deur houden met strenge maatregelen. De economie staat onder druk en moet hervormd worden. Dan is het heel belangrijk dat alle neuzen in dezelfde richting blijven staan en dat iedereen het met die Communistische Partij eens blijft."

"Wat je precies wel of niet mag zeggen blijft ontzettend vaag. Je moet je nationalistisch blijven uiten, je moet het land liefhebben, je mag de partij nooit afvallen. Het is vooral een waarschuwing: zeg vooral niets raars of je mag niet meer op tv komen of je wordt van het internet gegooid."

Veel sterren hebben al gehoor gegeven aan de oproep en hebben zich positief uitgesproken over maatregelen.

Extreme fandom

"De Communistische Partij is wel zo slim om dit in te kaderen in een breder maatschappelijk thema. Hier gaat het over de aanpak van het extreme fandom, dat wil zeggen dat mensen volledig opgaan in het fan zijn van een idool. Dat wordt gezien als gevaarlijk."

Eerder deze week raakte ook al bekend dat China het gamen aan banden wil leggen. Veel Chinese kinderen jongeren kampen met een gameverslaving. Videospelletjes spelen mag sinds 1 september enkel op vrijdag, zaterdag en zondag en op feestdagen tussen 20.00 en 21.00 uur. Aanbieders van onlinespelen mogen hun diensten buiten de opgelegde uren niet aanbieden en moeten de leeftijd van de gebruikers controleren.

Beluister het gesprek met Eefje Rammeloo in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet