Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Chronische sinusitus kan behandeld worden met het snot van gezonde mensen

ma 7 sep. - 11:40

Met bacteriën die in het snot van gezonde mensen zitten, kan je een neusspray maken om mensen met chronische sinusitis te behandelen. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Ilke De Boeck.
Ilke De Boeck (Kevin Faingnaert)

Ken je de PhD Cup? Het is een wedstrijd waarin Scriptie vzw wetenschappers oproept om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek met het brede publiek te delen. Zestien fascinerende onderzoeken haalden de selectie. En één van de geselecteerden is Ilke De Boeck

De neusspray waarvan hierboven sprake, bestaat ondertussen ook echt en niet alleen op papier, vertelt ze in 'Nieuwe Feiten'. "We hebben wel degelijke goede bacteriën uit het snot - maar wij noemen dat liever het slijm uit de neus - van gezonde personen geïsoleerd. Die hebben we verder onderzocht en in een neusspray ontwikkeld."

"Antibioticagebruik verminderen"

"Wij kennen bijna allemaal wel iemand met sinusitis" vertelt De Boeck over haar onderzoek op phdcup.be. "Heel wat mensen hebben hier voornamelijk last van tijdens de wintermaanden, met vervelende symptomen zoals een verstopte neus, veel hoofdpijn en algemene malaise. Gelukkig verdwijnen deze klachten weer na enkele dagen. Maar bij zo’n 11% van de bevolking blijven de klachten terugkomen en wordt het een chronische ziekte. Veel van deze patiënten worden behandeld met antibiotica, terwijl deze vaak geen soelaas bieden en bovendien vele nadelen met zich meebrengen, zoals een verstoring van het microbiële evenwicht."

"Eigenlijk zijn antibiotica niet altijd goed om te gebruiken. Zeker als we niet 100 procent zeker weten welke bacterie de oorzaak is van de infectie" legt De Boeck verder uit in 'Nieuwe Feiten'. "Momenteel worden er nog te veel antibiotica voor luchtwegeninfecties voorgeschreven, en dat was ook een doel van ons: om het antibioticagebruik tegen luchtweginfecties te verminderen."

(Her)beluister:

Meer weten? Beluister hieronder het gesprek met Ilke De Boeck. Of neem een kijkje op phdcup.be.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet