Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Comedyshow kost 11.000 mensen hun relatie

do 6 dec. - 17:12

Rika Ponnet keek voor 'Nieuwe Feiten' naar Jigsaw, de comedyshow op Netflix die al meer dan 11.000 mensen hun relatie kostte.
Foto: Rika Ponnet

De piepjonge komiek Daniel Sloss schreef een show voor Netflix die te bekijken is op eigen risico, want al meer dan 11.000 mensen hebben een punt achter hun relatie gezet na het zien van het programma.

Rika Ponnet, relatietherapeute, keek ook. En ze is nog steeds getrouwd. De show heeft wel een impact. “Als je pertinente vragen durft te stellen of dingen helder durft analyseren in de relationele sfeer, dan krijg je zeker dat soort reacties. En zo’n vragen stelt hij absoluut.”

“Op een bepaald moment stelt hij mensen de vraag of ze de afgelopen 5 jaar van hun leven zien als verloren tijd en of ze de rest van hun tijd ook zo willen doorbrengen. Wil ik dat de rest van mijn leven er zo uitziet?”, gaat Ponnet verder. Dat zet mensen aan het denken.

Verdorde kers

Sloss stelt dat we onze partner in een soort van levenspuzzel proberen te wurmen en te reduceren tot het ontbrekende stukje van die levenspuzzel. Zeer herkenbaar, zegt Ponnet.

“Diep vanbinnen merk je altijd weer dat mensen ervan uitgaan dat de andere de kers op zijn of haar taart moet zijn. We vergeten daarbij dat die andere intussen ook al een taart gebakken heeft en ook op zoek is naar die kers”. Uiteindelijk zoeken veel mensen die kers en zijn ze dan toch een beetje teleurgesteld dat die wat aan het verdorren is.

Heel veel mensen hebben fantasieën over een partner die sterft

Heel veel mensen hebben bovendien fantasieën over een partner die sterft, haalt Sloss aan. Ponnet vertaalt dat een stuk anders. “Dat wijst op het feit dat we in een situatie zitten, waar we op dat moment niet direct een oplossing of uitweg voor vinden. En dan is dat de verlossende gedachte”, vertelt ze. “Eigenlijk moet de andere niet sterven, maar we zouden graag hebben dat de andere weg is, zonder dat we daar enige inspanning voor moeten doen  of een confrontatie moeten aangaan.

80 procent van de relaties zijn slecht

Volgens Sloss zijn 80 procent van de relaties slecht. Iets dat volgens Ponnet komt door zijn jonge leeftijd. “Ik vrees dat heel veel mensen zeggen “daar ga ik niet in belanden, zo zou ik het niet willen, ik ga het helemaal anders doen”, en je merkt naarmate het leven vordert dat er toch wel wat compromissen gesloten worden en er dingen zijn waar je je gewoon bij neerlegt. Het leven beslist een aantal dingen voor jou, je hebt dat niet allemaal onder controle”

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet