Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Commerciële woonzorgcentra reageren op Pano-reportage: "Goede zorg en winst maken valt wel te rijmen"

do 12 okt. - 4:15

In de commerciële woonzorgcentra is de zorgverlening zeker niet slechter dan in de publieke sector. Dat zegt Véronique De Schaepmeester van VLOZO, het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk, in "De Ochtend". De koepelorganisatie van de commerciële centra noemt de "Pano"-reportage van gisteren "te eenzijdig".
"Goede zorg en winst maken valt wel te rijmen"

In de undercoverreportage van "Pano"-journaliste Lina Nasser worden de pijnpunten blootgelegd in de commerciële woonzorgcentra. Ouderen voelen zich eenzaam, komen zelden of nooit buiten en krijgen slechte maaltijden. Het weinige personeel heeft amper tijd om hen te verzorgen en al zeker niet om naar hen te luisteren.

"Het zijn beelden die niemand graag ziet", zegt Véronique De Schaepmeester van VLOZO. "Maar het ligt complexer dan de zorg.  Ouder worden gaat vaak gepaard met eenzaamheid, partnerverlies en depressie." Volgens haar wordt er zeker geen mindere zorg verleend in de commerciële woonzorgcentra. Ze verwijst daarbij naar onderzoek van het bureau Dimarso. "Het is een maatschappelijk probleem. Al onze medewerkers zetten zich elke dag hard in om een zo goed mogelijke zorg te leveren."

"Te eenzijdig"

Volgens De Schaepmeester is de "Pano"-reportage "te eenzijdig". Ze benadrukt dat in de commerciële centra 14,8 procent meer personeel is aangenomen dan de wettelijke minimumnorm, wat vergelijkbaar is met de niet-commerciële centra. Maar in die cijfers zijn bij de commerciële centra ook enkele tientallen verenigingen zonder winstoogmerk meegerekend, die ook rusthuizen uitbaten. De "Pano"-reportage ging over puur commercieel gerunde zorgcentra.

De Schaepmeester erkent dat de werkdruk hoog is. Ze zegt dat de sector wel bijkomend personeel wil aanwerverven, maar dat dat personeel vaak moeilijk te vinden is -er zijn veel openstaande vacatures- en dat er bijkomende financiering nodig is. De commerciële centra krijgen middelen van de overheid voor de zorgmedewerkers, niet voor het ander personeel.

"We maken geen winst op zorg"

"De laatste jaren is zorgzwaarte in de centra enorm toegenomen. Dankzij de uitgebreide mogelijkheden voor thuiszorg blijven bejaarden langer thuis, waardoor ze bij opname vaak al zwaar zorgafhankelijk zijn", zegt De Schaepmeester, die met minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil samenzitten over de financiering en de personeelsnorm.

Dat winst maken en ouderenzorg gewoon niet samengaan, spreekt ze met klem tegen. "Goede zorg en winstgevend zijn, dat valt wel te rijmen. Wij hebben zeker onze plaats. We maken geen winst op zorg. Als we winst maken is dat op de wooncomponent. We investeren in ruime kamers, in de service. Bij ons is er een grote keuzevrijheid voor de bewoners."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet