Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Communicatiespecialist: “Ik denk niet dat deze speech de klimaatbeweging versterkt heeft”

wo 25 sep. - 9:11

Greta Thunberg haalde maandag zwaar uit naar de wereldleiders bij de VN in New York. En daar blijven reacties op komen, vooral extreme reacties. Voor sommigen is ze de heldin van de klimaatbeweging. Anderen vinden haar gewoon gestoord. En dus is de vraag ook: wat heeft Thunberg bereikt met deze speech? ‘De Wereld Vandaag’ legde het voor aan communicatiespecialist Karen Corrigan.
© AFP

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft emotioneel uitgehaald naar de wereldleiders op de VN-klimaattop in New York. "Jullie hebben mij mijn dromen en mijn kindertijd ontnomen met jullie lege woorden. En dan ben ik nog een van de gelukkigen. Er zijn mensen die afzien en er zijn mensen die sterven. Hoe durven jullie?", zei een fel geëmotioneerde Thunberg.

(lees verder onder de video)

“Het komt niet altijd even echt over”

Karen Corrigan van communiecatiebureau ‘Happiness’ begrijpt dat de speech van Thunberg uiteenlopende reacties uitlokt. “De inhoud is al redelijk radicaal, maar ook de vorm is vergaand. Als ik het zag, dacht ik zelf ook ‘spijtig’, want ik heb ongelooflijk veel respect voor haar en wat ze doet. Ze is een ongelooflijk uithangbord geweest tot hier toe omwille van haar authenticiteit, haar echtheid en haar echte boosheid. Maar nu had ik zelf af en toe iets van ‘het komt niet altijd even echt over’.

Thunberg keek bijvoorbeeld heel boos. “Maar was het ook echt boos? Het was een heel dunne lijn. Het leek een beetje acting, terwijl ik haar tot hiertoe altijd heel authentiek vond.”

Corrigan benadrukt wel dat ze ook veel respect voor Thunberg heeft, die nog maar 16 jaar is. “Je moet het maar doen.”

Charmeoffensief

Welk advies zou zij dan aan haar dan gegeven hebben? “Mijn bureau heet niet voor niets ‘Happiness’, omdat ik er fundamenteel in geloof dat je meer bereikt met positief naar de dingen te kijken. Maar mensen haten graag en zijn graag negatief. Ik zou tegen haar gezegd hebben: ‘als je te veel dezelfde boodschap op dezelfde manier brengt, dan luisteren mensen niet meer naar jou en dan ga je op een gegeven moment het tegenovergestelde bereiken'. Ik zou haar toch misschien aanbevolen hebben om met een ietwat andere boodschap te komen, en een andere toon.” 

Omdat het ging over de ultieme speech op een ultiem moment, had Corrigan een charmeoffensief dus meer geschikt gevonden. “Ik denk niet dat deze speech de klimaatbeweging versterkt heeft."

Beluister het gesprek met Karen Corrigan in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet