Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De wereld van Sofie

Constructief scheiden: een handleiding

vr 13 sep. - 1:24

Scheiden zonder elkaar naar het leven te staan. Hoe pak je dat aan? 'De Wereld van Sofie' stelde een handleiding samen met jullie tips.
tips scheiding

Mijd ruzies en conflicten waar de kinderen bij zijn. Dwing ze niet partij te kiezen. Benadruk ook dat het niet aan hen ligt zodat ze niet gebukt gaan onder schuldgevoelens.   

Leg klaar en duidelijk uit waarom je uit elkaar gaat en hoe dat praktisch geregeld wordt. 
 
Goede financiële afspraken besparen je een hoop miserie. Zorg dat de alimentatie aangepast kan worden als je financiële situatie plots verandert.

De Gezinsbond biedt trouwens een calculator aan om de alimentatie te berekenen. Zo maken emoties plaats voor naakte cijfers en gezond verstand. 

Voor wie het aandurft : regel je scheiding proactief! Leg bij een nieuwe relatie meteen bij de notaris afspraken vast voor als het spaak loopt. 

Laat je begeleiden door een goede bemiddelaar of advocaat.  

Blijf praten, doe wat je zegt en zeg wat je doet. Je wordt misschien wel ex-partners maar ex-ouders bestaan niet!

Als de emoties te hoog oplaaien, ventileer ze dan in een mail naar jezelf i.p.v. naar je ex. Zo laat je de dingen bezinken. En blijkt die mail misschien wel overbodig.  

Je kan ook communiceren via voicemail als face to face te pijnlijk is. 

Wees niet te inschikkelijk! Want als de middelen ongelijk verdeeld worden, zorgt dat gegarandeerd voor frustratie achteraf. 

 In het boek ‘Als je ouders uit elkaar gaan’ hebben Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker ook heel wat tips rond 'zacht' scheiden. Zij focussen vooral op de kinderen. 

Ook zij raden aan meningsverschillen niet te bespreken waar de kinderen bij zijn. Laat ook ruimte voor hun gevoelens, ze mogen boos zijn, verdrietig, opgelucht...

Een kind moet van beide ouders kunnen blijven houden. Geef geen negatieve commentaar op je ex-partner.  Want dan geef je de boodschap dat je kind beter niet meer met de ander omgaat. 

Laat vaste routines doorlopen, zoals bedtijd. 

En ook al is het lastig, investeer in quality-time met je kind. Doe gewone dingen, geef ze aandacht en liefde ipv ze te overstelpen met cadeau's omdat je je schuldig voelt.

En zorg ook goed voor jezelf! Pas dan je ook goed voor je kind zorgen.

Lees meer in ‘Als je ouders uit elkaar gaan’ - Mariska Klein Velderman, Fieke Pannebakker, sept 2019, uitgeverij Nieuwezijds

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet