Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Olympische Ochtend

De Olympische Ochtend

"Coronavaccin verplichten zal twijfelaars niet over de streep trekken. Zorgsector is een ander verhaal."

wo 28 jul. - 5:32

De vaccinatiecampagne in België draait nog altijd op volle toeren en de vaccinatiecijfers zijn goed. Toch zijn er grote regionale verschillen, en is er nog altijd een aanzienlijke groep vaccinatietwijfelaars. Karolien Poels, professor communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, doet onderzoek naar vaccinatietwijfel en verklaart waar de twijfel vandaan komt.
Coronavaccinatie

"Er zijn inderdaad regionale verschillen, maar we zien doorheen heel België een groep twijfelaars. Ze hebben een gebrek aan vertrouwen, twijfelen aan de veiligheid en de effectiviteit van de vaccins en de manier waarop de overheid met de vaccinatie omgaat. De twijfel wordt gevoed door desinformatie waarmee ze in contact komen."

"We zien ook dat hoe meer mensen de afweging maken om zich al dan niet te laten vaccineren, hoe meer twijfel er ontstaat. Mensen gaan uitgebreid info opzoeken, en tijdens die zoektocht komen ze met foutieve informatie in aanraking", zegt Poels.

En daar heb je meteen ook een deel van de oplossing: het blijft volgens Poels essentieel dat twijfelaars met de juiste informatie in contact komen, en de juiste argumenten aangereikt krijgen om zich toch te laten vaccineren.

"We moeten blijven herhalen: vaccineren is een collectieve actie"

"We moeten vooral de jongere doelgroep overtuigen dat vaccineren een collectieve actie is, die dient om andere te beschermen. Hoe meer we hen daarvan kunnen overtuigen, hoe hoger de vaccinatiebereidheid is, weten we."

"Het coronavaccin verplichten is niet de goede weg", zegt Poels. "Dat heeft vaak een omgekeerd effect op de twijfelaars en speelt de kleine minderheid antivaxers in de hand."

Daarom plaatst Poels ook kanttekeningen bij de coronapas: "Die wekt de indruk dat je geen vrije keuze hebt, en net die keuzevrijheid is voor vaccinatietwijfelaars erg belangrijk."

"Bij het zorgpersoneel is dat een ander verhaal", zegt Poels nog. "Het zorgpersoneel speelt een belangrijke rol, ook om twijfelaars te overtuigen."

Beluister het gesprek met Karolien Poels via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet