Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Coronaveilige cultuur: naar verhalen luisteren in een 'potkast'

wo 17 jun. - 5:28

Deze zomer kom je op pleinen en parken misschien wel een 'potkast' tegen, een individueel hokje om van een sterk verhaal te genieten, ingesproken en -gespeeld door vertellers en acteurs. Zo'n coronaveilige 'potkast' is een leuk alternatief voor al die afgelaste cultuurevenementen.
© VRT

Geen festivals, geen Gentse Feesten, wel hier en daar een kleinschaliger initiatief voor muziek- of theaterliefhebbers. Het wordt een zomervakantie niet als alle andere. Cultuurmakers zoeken daarom naar alternatieven om toch hun publiek te bereiken. Bijvoorbeeld met een "potkast". Een wat?

Dixi-toiletten, maar dan gezelliger.

"Potkasten zijn mini-audiotheatertjes om  in een intieme setting een verrassend verhaal te horen" zegt initiatiefneemster en luisterspelmaakster Ilse Cox. "Ze lijken wat op de Dixi-toiletten van de festivalweides, maar dan veel gezelliger. Het zijn kleine hokjes waar je meteen ook in een verhaal binnenstapt, met bijpassende decorstukken."

Van Potkast naar potkast

"Het gaat heel breed, met verhalen van cartoonist Zaza voor kinderen, of luisterspelen op basis van korte verhalen van Hugo Matthysen. We maken ook een familiereeks waarbij je van potkast naar potkast loopt, voor een verhaal in vier delen dat toegespitst is op ouders én kinderen. Omdat ze zolang samen in een kot hebben gezeten krijgen ze nu elk hun eigen kot. De verhalen hebben wel te maken met elkaar, zodat je als familie toch iets samen kan beleven."

Er zijn al vier van die potkasten klaar met decorstukken en verhalen. Dat kunnen er nog meer worden, afhankelijk van de vraag van organisaties of gemeentebesturen. "We dromen van "potkasten" op plekken waar een evenement nu niet of kleinschaliger doorgaat, of bijvoorbeeld in een park. Of misschien wel op meerdere plekken in een gemeente, waardoor thuisblijvers die gemeente op die manier kunnen herontdekken."

Op zondag 5 juli staan de potkasten in het park van Ekeren.  Andere data en plaatsen volgen via potkasten.be

Beluister de reportage van Kristien Bonneure voor 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet