Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Tribune

De Tribune

"Cru gezegd is Sacoor nog maar een jongetje, geen atleet"

ma 27 apr. - 10:39

Het zijn barre tijden voor de atletieksport. Na de Olympische Spelen is ook het EK weggevallen als doel. Hordeloopster en sportpsychologe Eline Berings en Hans Vandeweghe van 'De Morgen' vertelden erover in de podcast van 'De Tribune'.
Jonathan Sacoor (© Belga, Jasper Jacobs)

"Thiam kan niet lopen, in al de rest is ze heel goed"

Psychologisch is de uitzichtloosheid van de coronacrisis zwaar voor alle topsporters, maar sportief zijn er wel grote verschillen. Voor jonge atleten als Nafi Thiam (25 jaar) en Jonathan Sacoor (20 jaar) kan de extra tijd om progressie te maken een voordeel zijn.

Beiden kwamen ter sprake naar aanleiding van uitspraken van de jarige Roger Moens vorige week. Over Nafi Thiam zei Moens dat ze "een kampioene is in een discipline met maar 1 concurrente".

"Het klopt dat het niet de eerste keuze van een atleet is om alle nummers te doen", reageerde Hans Vandeweghe.

"De meeste toppers specialiseren zich in een nummer. Specialisatie is des topsport. Thiam heeft dat niet gedaan, maar is in haar discipline wel absolute wereldtop. Je kan zeggen dat Thiam niet kan lopen. Al de rest kan ze heel goed."

"Thiam is een fenomeen", pikte Eline Berings in. "Ik heb al naast haar gestaan voor een 100 meter. Ik loop die afstand natuurlijk sneller, maar Thiam is zo een imposante atlete. Ze heeft iets uitzonderlijks."

"Voor mij is een kampioene altijd een kampioene, in om het even welke discipline. Zeker als je ziet welk niveau Thiam haalt. Maar ik ben het wel eens met de opmerking dat de breedte in de zeven- of tienkamp minder breed is dan bijvoorbeeld op de 100m of 200m. Als je kijkt naar de top 10 of top 20, dan zakt het niveau in de zevenkamp veel sneller dan op individuele nummers."

Als je kijkt naar de top 10 of top 20 dan zakt het niveau in de zevenkamp veel sneller dan op individuele nummers.

"Sacoor heeft echt nog veel marge"

Over Jonathan Sacoor, wereldkampioen bij de junioren op de 400 meter, zei Roger Moens dat "Sacoor 1 kans op 4 heeft om het te maken". Moens baseerde zich daarvoor op het kleine aantal wereldkampioenen bij de junioren die konden doorbreken.

"Jonathan Sacoor heeft het voordeel dat hij nog een jongetje is, geen atleet. Om het even cru te stellen", zei Eline Berings.

"Soms zie je inderdaad dat er op jonge leeftijd al heel hard wordt getraind. Zeker bij jongens. Ze veranderen hormonaal op jonge leeftijd nog zo sterk en soms wordt dat zo goed uitgebuit, dat ze enorme progressie maken."

"Maar daarna stopt de progressie. Dat heeft te maken met training, maar soms ook met de juiste coaching om tot het hoogste niveau te kunnen geraken. Dat is toch een specifieke manier van coachen en dat ontbreekt ook soms in België."

"Ik ben vaak wel wat kritisch naar jonge talenten, maar in het geval van Jonathan denk ik dat hij wel echt heel veel marge heeft op vlak van lichaam, snelheid en kracht. Hij zit ook in een goed team, met een coach (Jacques Borlée) die bewezen heeft dat hij echt die stap kan helpen zetten. Ik verwacht van Jonathan toch dat het er zal uitkomen."

Beluister de podcast van 'De Tribune':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet