Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

#weetikveel

"Crystal meth is de drug van de duivel"

wo 30 dec. - 1:58

De haven van Antwerpen is uitermate geschikt voor de smokkel van drugs. Slechts 0,75 procent van de containers wordt gecontroleerd. En als je weet dat een kraanman die een container plaatst op een "gunstige plaats" (= begane grond) 50.000 euro kan verdienen, dan kan je alleen maar herhalen: De haven van Antwerpen is uitermate geschikt voor de smokkel van drugs.
Teun

Teun Voeten, fotojournalist en antropoloog kreeg een granaat op dertig meter van zijn keukenraam en besloot dan maar een onderzoek te starten naar drugs en de haven. Hij schreef er een boek over, "Drugs. Antwerpen in de greep van Nederlandse syndicaten". Hij is ook de bedenker van het woord 'yogasnuivers'.

Crystal meth

Teun voert inmiddels onderzoek naar de opkomst van crystal meth. “Dat is een van de verslavendste drugs. Er zijn heel veel laboratoria ontdekt in zowel Nederland als Belgie. De drug bij uitstek voor de buitengesloten klasse. Ik denk dat we daardoor naar een heel hard kapitalistisch systeem gaan. Of we dat nu willen of niet, zo werkt die wereld eenmaal. Een neo-liberaal systeem waar je een steeds grotere klasse hebt van uitgesloten mensen.”

De drug heeft verschillende effecten. “Sommige mensen worden een junk. Sommige mensen kunnen dat op een of andere manier 20 jaar doen. Ik zeg het niet graag, maar het is echt de drug van de duivel. Het is een hoeveelheid dopamine die je lost die je op geen enkel andere manier te reproduceren zijn met andere drugs. Het veroorzaakt onomkeerbare hersenveranderingen. Het is zeer zorgwekkend dat je dat nu sterk ziet opkomen in Nederland en België."

Operatie nachtwacht

Het jaar 2020 was ook het jaar van de ‘war on drugs’ en van Operatie Nachtwacht in Antwerpen. Het is zelfs zo dat als je als havenarbeider een container plaatst op een "gunstige plaats" (= begane grond) je 50.000 euro kan verdienen. “Sommigen verdienen meer of minder. Het is allemaal zeer goed georganiseerd”, aldus Teun. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. “Het is ook heel triest eigenlijk, voor de arbeiders. Eens dat je er in zit, geraak je er ook niet meer uit. Je kan de volgende keer niet meer zeggen dat je het niet meer wil doen. Nee zeggen, is geen optie. Ze weten waar je woont. Het is echt een zeer smerige vorm van chantage.”

Begin november werd in de haven van Antwerpen nog 11,5 ton cocaïne ontdekt. Dat was een recordvangst. De Antwerpse haven is voor drugstrafikanten een speeltuin. Het is een moeilijk te controleren op een groot terrein dat vaak slecht afgesloten is en waar het makkelijk is om de kaaien te bereiken.

Herbeluister #weetikveel met Teun Voeten over Drugstrafiek

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet