Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Cyberpesten gebeurt vaker via TikTok

vr 7 feb. - 0:32

“Rages komen en gaan op middelbare scholen. Ze doen even wat stof opwaaien en voor je het goed en wel beseft is de wind opnieuw gaan liggen. Maar als ik zie welke miserie de app TikTok op onze school binnenbrengt dan stel ik me toch wat vragen”, tweette Pieter Vyncke, directeur van het Sint-Bernarduscollege in Oudenaarde.
Tienermeisje

Cyberpesten heeft een nieuwe vorm aangenomen: TikTok. “De meerderheid gebruikt het waarvoor het bedoeld is. Ze nemen een filmpje op van leerlingen als ze aan het dansen zijn, verspreiden het, en dat zorgt voor heel wat commentaren. Vaak gaat het vooral om leuke dingen”, vertelt Pieter Vyncke in 'Nieuwe Feiten'.

“Maar soms wordt de app ook gebruikt om belachelijke filmpjes rond te sturen, valse accounts aan te maken en filmpjes zonder het medeweten van de ander te verspreiden”.

Oudenaarde is niet de enige school die daar last van heeft, reageert Elke Boudry van Mediawijs

“We merken dat er wel wat ongerustheid heerst bij ouders en leerkrachten als het gaat over TikTok. Voor jongeren en kinderen is het geen nieuw sociaal medium, maar het pesten en ongewenst reageren op de app gebeurt wel meer en meer”.

“TikTok is vooral populair bij kinderen die in de lagere school of begin van het middelbaar zitten. Het gaat vaak om hun eerste stappen op sociale media en ze moeten daar nog hun weg vinden en leren hoe ze zich moeten gedragen. Daar moeten wij als ouder en leerkracht een stuk openheid in creëeren.”

Wat kan je doen?

  • “Je kan naar de privacyinstellingen kijken en die wat scherper stellen, want als je een account op TikTok aanmaakt staat het standaard openbaar”, raadt Elke aan. “Je kan er ook voor zorgen dat niet iedereen je account kan vinden, reageren of berichten kan sturen”.
  •  “Voor jongeren is het ook aangeraden dat ze maar een handjevol volgers hebben en ze zich ermee kunnen amuseren”.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet