Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Wonderland

Daan: "Er kijkt altijd een Gainsbourgje mee over mijn schouder"

ma 1 mrt. - 21:57

Op 2 maart 1991 overleed Serge Gainsbourg. Radio 1 eert de chanteur, regisseur, fumeur en provocateur met een Classics Helden-podcast. Komen aan het woord: Herman Selleslaghs, Patrick Riguelle, Heleen Debruyne, Rudolf Hecke en superfan Daan. Zijn nummer 'Everglades' is geïnspireerd op het repertoire van Gainsbourg.
Daan Stuyven

Voor artiest en muzikant Daan Stuyven was Serge Gainsbourg een groot voorbeeld. "Ik zie hem niet als de karikatuur die hij zelf gecreëerd heeft. Ik zie hem als een lieve man". Hij beschermde zichzelf door zich te "karikaturiseren", maar if you try to be an icon then the icon becomes you.

Ik zie Serge Gainsbourg niet als de karikatuur die hij zelf gecreëerd heeft.

Volgens Daan was Gainsbourg dus helemaal niet zoals hij zich voordeed. Hij was een intelligente en introverte man die het beeld van de tegendraadse relschopper hoog moest en zou houden. Dat is nog het best hoorbaar op de songs waarop hij niet zingt.

Serge Gainsbourg intrigeerde Daan altijd al. "Als ik naar mijn leven kijk, vraag ik mij even af in welke fase hij nu zou zitten. Het is als een handleiding en een waarschuwing." Hetgeen dat hem zo groots maakte was dan ook het feit dat hij losstond van alle genres. Hij had een publiek dat alle leeftijden bestreek. Alles wat hij aanraakte veranderde in goud. De rode draad ligt volgens Daan dan ook niet in het genre.

Verder prijst Daan Gainsbourg ook op tekstueel vlak. "De manier waarop hij taal gebruikt. Puur woorden kiezen op hun klank, de schoonheid van het woord en rijmen tussen verschillende talen. Het is alsof hij in elke hand een schaar had, alles verknipte en uiteindelijk klopte het nog. Als ik teksten schrijf, is het eerste wat ik me afvraag: wat zou Gainsbourg ermee doen? Er kijkt altijd wel een Gainsbourgje mee over mijn schouder." 

Beluister de podcast:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet