Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Dario Fo en Franca Rame

za 20 jun. - 8:24

Er zijn mensen die beweren dat het theater in Vlaanderen pas volwassen is geworden begin jaren '70, toen de Internationale Nieuwe Scene het stuk Mistero Buffo speelde, van Dario Fo.
Mistero Buffo, Internationale Nieuwe Scene

Van die Dario Fo, en van zijn partner Franca Rame, heeft Joseph Farrell de biografie geschreven. En Johan Thielemans heeft die voor ons gelezen. 

Het exacte aantal mensen dat begin jaren '70 naar Mistero Buffo van de Internationale Nieuwe Scene is gaan kijken is moeilijk te schatten, maar het zal ergens rond de driehonderdduizend liggen. En die waren alle driehonderdduizend diep onder de indruk. Dit was theater van internationaal niveau, nooit eerder vertoond in Vlaanderen. Charles Cornette en Hilde Uitterlinden, Wannes Van de Velde, Jan en Reinhilde Decleir, Herman Gillis en de vele andere acteurs die in Mistero Buffo meespeelden hebben bakens verzet.

Mistero Buffo is het beroemdste stuk van Dario Fo, auteur, regisseur, acteur, activist. Toen Fo in 1997 de Nobelprijs literatuur won, was niet iedereen daar even opgetogen over. In zijn stukken zijn de gekken het verstandigst en overwint de sukkelaar. Met de machtigen wordt gespot. Zo maak je vijanden.

Volgens Joseph Farrell speelt niemand de stukken van Dario Fo beter dan Dario Fo zelf. Maar Farrell heeft natuurlijk de Vlaamse versie nooit gezien. Johan Thielemans dus wel. Hij wil er graag over komen vertellen. Over zijn teksten, over Dario Fo zelf, en over Franca Rame, zijn partner die ten onrechte in zijn schaduw staat. 

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet