Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

“Dat oerconservatisme is toch niet zo grappig”

za 13 okt. - 13:42

Je mag je zaadlozing niet zomaar verspillen, want je moet je voortplanten en uiteindelijk een beter ras creëren. Daarom willen extreemrechtse mannen niet meer masturberen. Het klinkt als een vreemde grap, maar na de aanslag door een incel (een ongewild celibatair) in Toronto eerder dit jaar en de Pano-reportage over Schild & Vrienden is het dat al lang niet meer.
Schild & Vrienden

Katrien Jacobs doet onderzoek naar de seksuele fantasieën en – vooral – seksuele frustraties van de alt-right, het nieuwe extreemrechts. Ze vertelde erover aan de Interne Keukentafel.

“Het gaat om een soort van subcultuur op het internet, waarin mannen onder elkaar bezig zijn”, zegt Jacobs. “Vroeger waren dat vooral nerds, die op een soort van grappige manier met identiteit bezig waren. Ze woonden nog bij hun moeder, waren verslaafd aan sociale media en porno, hadden schrik dat ze geen vrouwen kunnen versieren. Dus bouwden ze voor zichzelf een soort van reactie daarop, uit zelfspot.”

Masturberen is verspilling

Die zelfspot nam ook de vorm aan van memes. Een van die memes ging over wat er zou gebeuren mochten de mannen niet meer masturberen.

“Dat zou kunnen helpen om een nieuwe mannelijke identiteit op te bouwen”, licht Jacobs die redenering toe. “Als je minder masturbeert, als je je onthoudt, dan gaat de kwaliteit van je testosteron verbeteren. Je mag je zaadlozing niet zomaar verspillen, want je moet voor de voortplanting zorgen en een beter ras creëren.”

Na de Pano-reportage over Schild & Vrienden werd het minder grappig

Eerst dacht Jacobs dat het opnieuw om een grap ging. “Nu wordt dat blijkbaar serieus genomen. Ik las in De Morgen een artikel over de rechte kruistocht tegen masturbatie. Het gaat om een extreme vorm van ouderwets, katholiek conservatisme. We begrijpen dat nu ook beter na de Pano-reportage over Schild & Vrienden.”

Machoman

“Eigenlijk komt het allemaal neer op vrouwenhaat. Mannen hebben het gevoel dat ze door vrouwen slecht behandeld worden, ze zijn te heftig, te feministisch geworden.”

Op hun beurt vinden de mannen dat ze te vrouwelijk zijn geworden. “De mannen vinden dat ze te zwak zijn, te veel vervrouwenlijkt. Ze willen opnieuw de machoman worden. Op die manier, denken ze, kan het wel lukken om een vrouw te pakken te krijgen.”

Het zijn bètamannetjes die opnieuw alfamannetjes willen worden

De meest extreme vorm daarvan zijn incels: de involuntary celibates of ongewilde celibatairen. “Die vinden echt dat de vrouw maar terug naast hen moet komen zitten en snappen niet waarom dat niet automatisch kan.”

“Nu weten we dat het om een vrij serieuze subcultuur gaat, die ook gewelddadig kan zijn”, zegt Jacobs. Ze verwijst naar de aanslag in Toronto van in mei, waarbij zo’n incel in een bestelwagen tien voetgangers – vooral vrouwen – doodde. “Dat oerconservatisme is toch niet zo grappig."

Herbeluister Interne Keuken hier.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet